Ha menstruálunk, jobban fájunk?

Azok a nők, akik menstruáció alatt fájdalmakkal küzdenek, egész ciklusuk alatt érzékenyebbek a fájdalomra.

A menstruációs fájdalmak mérhetően befolyásolják a nők életét és a fájdalom megélését, éppen ezért a tüneteket azonnal és megfelelő módon kell kezelni. A kutatók a Nuffield Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályon és a Funkcionális Mágneses Rezonanciás Agykutató Központ intézeteiben 24 nőnél végeztek MRI vizsgálatot, miközben meleg tappancsokat helyeztek karjuk belső oldalára vagy a hasukra, így váltva ki fájdalomingert. 12-nek fájdalmasak voltak a menstruációi, (egyébként egészségesek voltak), 12-nek nem.

hasfájás

Foto:123rf.com

Az agy reakcióját a fájdalomingerekre a menstruációs ciklus három különböző időpontjában hasonlították össze. A fájdalmas menstruációról panaszkodó nők minden időpontban érzékenyebben reagáltak a fájdalomingerekre, vagy kisebb ingerre reagáltak ugyanolyan fájdalommal, mint társaik.

Számos menstruációs zavar adódhat a nő életében, ilyen lehet például a darabos vérzés, amikor kisebb-nagyobb vérrögök jelennek meg a havivérzés során.

Darabos menstruáció. Mi állhat a háttérben?

A vizsgálatok szerint a fájdalmas menstruációt megtapasztaló nők agyának fájdalomért felelős agyi területeinek aktivitása is megváltozik. A különbségek a ciklus többi napján is megfigyelhetőek maradtak, ami azt jelzi, hogy a különbségek hosszú távon is fennállnak. A különbség akkor is érzékelhető, amikor a nők éppen nem menstruálnak.

Hasonló változások történnek a krónikus fájdalmakkal küzdő betegekben-csökken a kortizolszint, mely a szervezet egyik stresszhormonja. A csökkent szint a ciklus teljes hosszában fennmarad, és annál alacsonyabb, minél hosszabb ideig tapasztalja a nő a fájdalmakat. A fájdalmas menstruációk következtében romlik az életminőség is, csökken a fizikai aktivitás: a sportolás és a munkabírás.

Foto:123rf.com

Bár az esetszám ez esetben igen alacsony volt, így ilyen messzemenő következtetések nem vonhatóak le egyértelműen. „A visszatérő fájdalmakkal küzdők számos jellemzője  megtalálható a fájdalmas menstruációk miatt szenvedőkben, még akkor is, ha a fájdalmakat csak a hónap bizonyos napjain tapasztalják meg” – véli Dr. Katy Vincent, a cikk első szerzője, az Oxfordi Egyetem szülész-nőgyógyásza . A közlemény a Pain című szaklapban jelent meg.

A fájdalmas menstruációk elég gyakoriak. Becsült adatok alapján a nők 90 százaléka megtapasztalja élete során, de gyakori a serdülők és a fiatal nők között is. A szerző szerint az ilyenkor megtapasztalt fájdalom elfogadott, nem veszik elég komolyan, éppen ezért a fiatalok gyakran nem is kérnek segítséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.