Gluténérzékenység áll a női gondok hátterében

Menstruációs zavarok, teherbeesési nehézség és vetélés hátterében is állhat gluténérzékenység.

A lisztérzékenység vagy cöliákia néven is ismert autoimmun betegség 100-ból 1 embernél jelentkezik. A gyermek- és felnőttkorban egyaránt kialakuló kórkép, nőket érintő tüneteiről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Nem csak gyermekbetegség

Menstruációs zavarokat is okozhat a gluténérzékenység

Foto:123rf.com

A cöliákiát a búzában, árpában és rozsban megtalálható glutén egyik fehérje alkotója okozza. Ha a cöliákiás glutén tartalmú ételeket fogyaszt, akkor nem csak kellemetlen tüneteket tapasztal, de a vékonybélben található bélbolyhok is károsodnak, ami miatt a tápanyagok felszívódása romlik.

„Mivel a tünetek megjelenése összefügg a glutén fogyasztásával, ezért sokan úgy vélik, hogy ha gyermekkorban nem jelentkezik cöliákia – amikor a szervezet először találkozik glutén tartalmú ételekkel – akkor később, felnőttként már nem kell tartani a kialakulásától. Pedig ez nem így van. Az esetek egy részében a cöliákia felnőttkorban alakul ki, de az is előfordulhat, hogy a sokáig lappangó, korábban fel nem ismert betegség csak ekkor kerül diagnosztizálásra.”

5-10 év is eltelhet a diagnózisig

gluténérzékenységet sokszor nem könnyű felismerni, előfordulhat, hogy több évig is elhúzódik, mire kiderül a diagnózis. Ez azért lehetséges, mert a tünetei annyira szerteágazóak és sokszor egyénenként is eltérőek, hogy az érintettek hosszú időn keresztül, több szakrendelést is végig járnak.

„A cöliákia épp úgy okozhat például székrekedést is, mint hasmenést. Felnőtt korban pedig jellemzőbbek a nem hasi tünetek. A hajhullás miatt bőrgyógyászhoz, az ízületi panaszokkal reumatológushoz, a szorongás és depresszió miatt pszichológushoz, a sikertelen teherbeesés, vetélés és korai menopauza miatt nőgyógyászhoz fordulnak.”

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a cöliákia más betegségekhez is társulhat, így ezek tünetei is elfedhetik a gluténérzékenységet. Ilyen betegség lehet például az autoimmun pajzsmirigy alulműködés, reumás ízületi gyulladás, vagy az 1-es típusú cukorbetegség.

Nőgyógyászati gondokat is okozhat

A gluténérzékenység nőgyógyászati problémákat is okozhat

Foto:pixabay.com

Cöliákia elsősorban nők között fordul elő, az érintettek többsége a 20 és 50 év közötti korosztályhoz tartozik. Ezekben az életkorokban a nők menstruálnak, gyermeket vállalnak, megkezdődik a menopauza is. A fel nem ismert cöliákia ezekben mind megmutatkozhat.

Top 10 gluténmentes gabona – nem is hitted volna, hogy ilyen sok van!

Már a túl kései első menzesz kapcsán is érdemes gondolni rá, de a menstruáció hiánya vagy elmaradása mindenképp intő jel. A sikertelen teherbeesés, vagy a spontán és ismétlődő vetélések, a kis súlyú újszülött és a koraszülés oka is lehet lisztérzékenység. 35 és 40 éves kor között korai menopauzáról beszélünk. Ha a klimax tünetei már ebben az életkorban jelentkeznek, akkor is érdemes szűrővizsgálatot végeztetni.

„A meddőség hátterében – a rossz tápanyag felszívódás és a méhlepényt károsító antitestek jelenléte miatt – az esetek 4-8 százalékában cöliákia áll. Amennyiben ezt vizsgálatokkal igazoljuk, és a hölgy kiiktatja a glutén tartalmú ételeket az étrendjéből, – és nincs egyéb ok a háttérben – a nőgyógyászati panaszai is rendeződnek és a várt teherbeesés is létrejöhet.”

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.