Furcsa okai is lehetnek a pajzsmirigy alulműködésnek!

A szervezet anyagcseréjében a pajzsmirigy igen fontos szerepet játszik. Ha alulműködik, a pajzsmirigy nem termel elegendő tiroxint – ami különféle problémákat okoz a testünkben.

Olykor megmagyarázhatatlanul fáradtak vagyunk, nem értjük, miért nem megy a fogyás, miért rossz a közérzetünk?

A pajzsmirigy alulműködés vagy hypothyreosis esetén pajzsmirigyünk nem állít elő elég tiroxin nevű hormont, melynek hatására fáradtnak, depressziósnak érezhetjük magunkat, hízásnak indulhatunk, sokkal érzékenyebbek lehetünk a hidegre, bőrünk, hajunk szárazabbá válhat és izomfájdalmakat is tapasztalhatunk.

A nőkre általában jellemzőbb, hogy pajzsmirigy-alulműködéssel küzdenek. A csecsemők közül is akad, aki veleszületett hypothyreosis-szal jön a világra és amelyet egyszerű vérvizsgálattal meg lehet állapítani, már egyhetes korban.

Fotó: 123rf.com

A pajzsmirigy a nyak tövénél, az elülső alsó részen található. Az általa kibocsátott hormonok keresztülhaladnak a véráramon, így szinte a test minden részét érintik, az agytól és szívtől kezdődően az izmokig és a bőrig. A pajzsmirigy kontrollálja, hogyan használják fel a test sejtjei az élelmiszerből származó energiát – vagyis az anyagcserét. Az anyagcsere pedig befolyásolja a test hőmérsékletét, a szívverést és azt is, mennyire égetjük el jól a kalóriákat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigy hormonunk, akkor a szervezetben a folyamatok lelassulnak. Kevesebb az energiánk, az anyagcsere pedig „lusta” lesz.

Mi okozza leggyakrabban a pajzsmirigy-alulműködést?

A leggyakoribb oka a Hashimoto-kór, mely egy autoimmun betegség. A szervezet ilyen esetben antitesteket termel, melyek megtámadják és rombolják a pajzsmirigyet. A hypothyreosis egyéb okai lehetnek azonban az alábbiak is.

Fotó: 123rf.com

1.Vírusos fertőzés.

2.Sugárkezelés, mely érinti a nyak környékét: bizonyos rákfajták kezelésénél, így a limfómánál a nyak környékét sugárkezelik. A sugárzás pedig károsítja a pajzsmirigy sejtjeit. Ez megnehezíti számára a hormontermelést.

3.Radioaktív jódos kezelés: ezt a kezelést széles körben alkalmazzák olyan pácienseknél, akiknek túlműködő pajzsmirigyük (hyperthyreosis) van. A sugárzás azonban pusztítja a pajzsmirigy sejtjeit és többnyire hypothyreosis-t okoz.

4.Bizonyos gyógyszerek alkalmazása: egyes gyógyszerek, melyekkel szívproblémákat, pszichiátriai állapotokat, rákfajtákat kezelnek, olykor befolyással lehetnek a pajzsmirigy hormonok termelődésére.

5.Pajzsmirigy műtét: a pajzsmirigy sebészi eltávolítása ugyancsak pajzsmirigy-alulműködést eredményezhet. Ha csak egy részét távolítják el, a maradék mirigy még képes lehet arra, hogy elegendő hormont termeljen a szervezet igényeihez.

6.Túl kevés jód az étrendben: a pajzsmirigynek szüksége van jódra a pajzsmirigy hormon termeléséhez. A szervezet nem állít elő jódot, ezért azt étrendünkön keresztül kell beszereznünk. A jódozott só például gazdag jódban. Jódot találunk a tengeri halban, a kagylóban, a tojásban, tejtermékekben és a hínárban. Mégis, a jódhiány viszonylag gyakori probléma, melynek oka, hogy az emberek egy része valamilyen okból előnyben részesíti az alacsony sótartalmú és tejtermékmentes étrendet.

7.Terhesség: ennek oka tisztázatlan, ám néha megtörténik, hogy pajzsmirigy-gyulladás jelentkezik a várandósság után – ez a szülés utáni thyreoiditis. Az ezzel szembesülő nőknél komolyan megemelkedik a pajzsmirigy-hormon szintje, majd pedig jelentős visszaesés tapasztalható a hormontermelésben. A legtöbb esetben visszaáll a normál pajzsmirigy-működés.

8.Problémák a pajzsmiriggyel, már születéskor: előfordul, hogy a babák olyan pajzsmiriggyel születnek, ami nem fejlődött ki eléggé vagy nem működik megfelelően. Ez a veleszületett hypothyreosis. Az újszülöttkori szűrések során ezt általában észreveszik.

9.Agyalapi mirigy-sérülés vagy rendellenesség: ha az agyalapi miriggyel valami gond van, az befolyásolhatja a pajzsmirigy hormon termelését. Az agyalapi mirigy termeli a pajzsmirigy-stimuláló hormont, mely „utasítást ad” a pajzsmirigynek, mennyi hormon termelésére van szükség.

10.Zavar a hipotalamuszban: a probléma ezen nagyon ritka formája akkor jelentkezik, ha az agyban levő hipotalamusz nem termel elég TRH hormont (Tireotropint felszabadító hormon). Ez a hormon van befolyással a TSH hormon (Thyreoidea-stimuláló, vagy pajzsmirigy serkentő hormon) felszabadítására, mely az agyalapi mirigyből származik.

A cikket folytatjuk.

Szponzorált tartalom

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.