Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája.

Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

diabétesz, terhes, cukorbetegség

Fotó: 123rf.com

Mi az a fruktózamin? 

A fruktózamin egy olyan anyag, amely akkor keletkezik, amikor a vérben a glükóz fehérjékhez kötődik. A fruktózamin teszt az egyik módja annak, hogy megbecsüljük a cukorbetegek vérében lévő glükóz mennyiségét. 

Minél nagyobb a glükóz mennyisége a vérben, annál több kötődik a fehérjékhez. Az albumin a vérben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és a fruktózamin mérés fő része. A fehérjék körülbelül 14-21 napig vannak jelen a vérben, így a fruktózamin teszt az előző 2-3 hét átlagos glükózszintjét tükrözi. 

Éppen ezért különösen hasznos a diabétesz terápia eredményességének és a beteg állapotának rövidtávú monitorozására. Akkor van rá főleg szükség, ha a kezelőorvosa rövidebb időn keresztül szeretné nyomon követni a vércukorszintet, pl. terhességi cukorbetegség esetén.

 

Normál értéke: 2-3 mmol/l 

 

Miért más, mint a HbA1c érték ellenőrzése? 

Felvetődhet a kérdés, hogy mégis miben más, mint a HbA1c mérése?  

fruktózamin mérés

Foto:123rf.com

“A HbA1c érték meghatározásának segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga, ellenben a fruktózamin mérése ezt 2-3 hétre visszamenőleg mutatja, így gyorsabban lehet változtatásokat eszközölni, ha indokolt. Erre főleg akkor van szükség, ha olyan állapot áll fenn, amikor gyakrabban változik a glükózszint és az inzulin-igény. A HbA1c ellenőrzése hosszabb időtartam vizsgálatára javasolt” – magyarázza dr. Porochnavecz Mariettáta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Hogyan történik a fruktózamin vizsgálat? 

A fruktózamin vizsgálat vérvétellel történik. Ellenben az OGTT vizsgálattal, ekkor nincs szükség előtte koplalásra, nyugodtan ehet/ihat a paciens, ami terhességi cukorbetegség esetén nagy pozitívum. A magas, vagy az előzőhöz képest növekvő fruktózamin szint azt mutatja, hogy a vércukorszint nincs optimális tartományban, így vagy a terápiában, vagy a diétában módosításra van szükség. Ha a szint csökkent a korábbi tesztekhez képest, az az alkalmazott kezelés eredményességét támasztja alá, így nem indokolt változtatás. Előfordulhat olyan eset is, amikor túl alacsony a fruktózamin szintje- ilyenkor túlkezeléssel állunk szemben, és csökkenteni kell az inzulin adagját és némileg növelni a szénhidrát bevitelét. 

Ezek a legfontosabb vizsgálatok terhességi cukorbetegség esetén 

  • OGTT (terheléses vércukorvizsgálat) 

  • Fruktózamin mérése 

  • Otthoni vércukormérés 

  • Vizeletvizsgálat (tesztcsíkkal is, különös tekintettel a keton szintre) 

Figyeljünk oda: Ezek a tünetek is jelezhetik a cukorbetegséget

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.