Footgolf – több mint sport

A labdarúgás népszerűségét és a golf eleganciáját ötvözve válik évről évre népszerűbbé az egész világon a footgolf. Már több mint tíz éve, Hollandiából indult hódító útjára, ami nagyon hamar elérte hazánkat is.

Egyre szélesebb tömegeket mozgat meg, igazi családi sportág, nemtől és életkortól függetlenül mindenkinek kiváló szórakozás. Emellett nem csak kikapcsolódási lehetőségnek tökéletes, rekreációs szempontból is remek választás. Jelenleg Magyarországon nagyjából 200 versenyző és több mint 500 amatőr sportrajongó hódol a footgolfnak.

Foto: footgolf.com

 

Nagy előnye, hogy lelkes amatőrök, profi sportolók, válogatott futballisták, olimpikonok, férfiak és nők, kicsik és nagyok, idősek és fiatalok együtt játszhatják a footgolfot. A

kár lelkes amatőrként izgalmas, szabadidős tevékenységet keresve a szabadban vagy versenyzőként egy flightban vagy éppen párosban. Ez a mozgásforma egyszerre mozgatja meg az elmét és a testet. A szabad levegőn, dombok és tavak között a játékosok észrevétlenül gyalogolnak kilométereket, miközben folyamatosan koncentrálniuk kell, hogy minél jobban megközelítsék a célt és a lehető legpontosabban célozzanak, ha már elérhető távolságban van a lyuk. Mégpedig azért, mert a footgolfot golfpályán, a golf szabályaihoz igazodva, de ütő nélkül, egy szabványos 5-ös méretű focilabdával és lábbal játsszák. A cél, hogy eljuttassanak egy futball-labdát a lehető legkevesebb számú rúgással az elrúgó helynek kijelölt területről a pálya végén található lyukba. A játék szabályainak alapjait a golf adja, míg a technikai tudás a labdarúgás során sajátítható el. Ez a kiváló kombináció hatékonyan hozzájárul az ízületek karbantartásához, emellett egy sérülés után regeneráló edzésként is rendkívül hasznos.

Foto:footgolf.com

„Sokan a labdarúgásból érkeznek a sportágba. A versenyzők java része tapasztalt labdarúgó, bár ez nem alapkövetelmény a játékosoknál. Ami viszont nélkülözhetetlen, az a megfelelő pszichés jelenlét, a higgadtság, a pontosság, a labdaérzék, a megfelelő erőnlét és az erőadagolási képesség. De az sem árt, ha ismerjük a domborzatot és valamelyest tisztában vagyunk a fizika törvényeivel is. Szóval ez egy nagyon komplex, sokrétű, szellemet és testet egyaránt megmozgató, kihívások elé állító, de nagyon szerethető sport.” – mondta el Ferencz Róbert, személyi, valamint erőnléti edző, aki a legutóbbi világversenyen segítette a magyar válogatott felkészülését.

A footgolf varázsát nemcsak a csodás környezet, hanem a köré épülő közösség is biztosítja. Egy nagy család az egész mezőny. Évek alatt szinte mindenki játszik mindenkivel, a játékosok beszélgetnek a hosszú séták alatt, komoly barátságok is születnek. A szakember pozitívan ítéli meg a sportág magyarországi jövőjét. ,,Nincsen olyan játékos, aki ne hozna egy barátot vagy egy rokont. Így egyre többen és többen leszünk. Ráadásul ez a sportág mindenkihez passzol, aki vágyik a szabadba, szereti a labdát és a kihívásokat. Szerintem nem kell sok idő, és dupla annyi versenyző lesz Magyarországon, mint most van.”

 

Bár a footgolfot bárki kipróbálhatja hobbi szinten is, a profi játékosoknak a hosszú játékidőre és az óriási lövésekre mindenképp fel kell készíteniük a szervezetüket, hogy elkerüljék a sportsérüléseket. A rendszeres edzés pedig a fizikai teljesítőképességükre is nagyon jó hatással van, illetve sokat segít a stressz leküzdésében is. A sportág különlegessége miatt választotta a Hörmann Hungária Kft. is a footgolfot, amely népszerűsítésére országos versenyt hozott létre, a Hörmann kupát. ,,Elsőként láttuk meg a lehetőséget ebben a rendkívül izgalmas sportágban, létrehoztuk a csapatok közötti legnagyobb megmérettetést, a Hörmann kupát, emellett Footgolf Napot is szerveztünk. Nagyon büszkék vagyunk a magyar játékosokra, akik az élvonalban küzdenek a lehető legjobb eredményekért.” – tette hozzá Szujó László, a Hörmann cégvezetője.

Ferencz Róbert szerint minden, amit egy sporttól elvárhatunk, az maradéktanul érvényesül a footgolfban. Gyönyörű környezet, egészséges séta a hosszú pályán, izgalmas játék a tökéletes gyepen, mindez egyéni, baráti vagy családi környezetben. Ideális rekreációs tevékenység, ráadásul nem nehéz alkalmas helyet találni a sport kipróbálásához, hisz több hazai golfklub biztosít pályát a footgolf versenyzők részére, mindenhol lehet edzeni, Budapesttől elkezdve Zircen át egészen Lakitelekig. Ez utóbbi településen található a Nimród Szabadidő és Footgolf Park, amely Európa első kifejezetten footgolfra tervezett, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas pályája. Az Európában is egyedülálló létesítményt a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány 24 hektáros területén, a Nemzetközi Footgolf Szövetség előírásainak megfelelően alakították ki.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.