Fogamzásgátlóval a méhdaganat ellen

Egy sürgősségi fogamzásgátló gátolja a tüszőrepedést és mellékhatásként megkisebbíti a méh jóindulatú daganatait.

Az ulipristal acetate tartalmú fogamzásgátló alkalmazásával elkerülhető lehet a méheltávolítás, megőrizhető a termékenység. A kísérletek az új javallatra való engedélyezés előtti stádiumban tartanak Amerikában.

A mióma a méh leggyakoribb jóindulatú daganata. Elsősorban alhasi fájdalmakat okoz, de gyakori tünete az erős, görcsös, elhúzódó menstruációs vérzés is, emellett vetélést is okozhat. Eddig kezelése sebészi volt, a méheltávolítás, illetve egyes esetekben a miómát távolították el invazív módszerekkel. ?Mind a miomák, mind a kezelésük során alkalmazott sebészi eljárások kedvezőtlenül befolyásolják a termékenységet” – nyilatkozta Dr. Alicia Armstrong, az Amerikai Asszisztált Reprodukciós és Endokrinológiai Intézet  nőgyógyászatának vezetője.

57, 25 és 50 év közötti miómás hölgyet osztottak véletlenszerűen két csoportra. Egy részük ulipristal acetate tartalmú gyógyszert, másik részük placebót kapott. (a gyógyszerrel azonos kinézetű, ám hatóanyagmentes tabletta) Naponta egyet kellett bevenni, a kezelést három menstruációs ciklusig folytatták.9548A hatóanyagot szedők között a miómák mérete jelentősebben csökkent, a nagyobb dózisok jobb eredményeket hoztak. A menstruációs vérzés tekintetében is hasonlóan jók voltak az eredmények.

?A kísérletből kiderült, hogy a progeszteron hormonhoz hasonló hatású gyógyszer egy hatékony, nem-invazív kezelési lehetőség a miómák megkisebítésére, ráadásul a termékenység is megőrizhető. Így egy új lehetőséggé vált azon hölgyek számára, akik eddig csak a sebészekben bízhattak? – mondta el Dr. Lynnette Nieman a kísérlet vezetője.

?Ez egy merőben új kezelési lehetőség a miómás hölgyek számára. Igaz ugyan, hogy néhányan nem reagálnak a kezelésre, és néhány mióma visszanő a gyógyszer abbahagyását követően, ám ennek ellenére az eredmények biztatóak. Az új kezelési módszer segítségével még személyre szólóbbá válhat a kezelés? – nyilatkozta Dr. Scott Chudnoff miómákra szakosodott nőgyógyász, aki a New Yorkban műkődő Montefiore Medical Center nőgyógyászatának igazgatója.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.