Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról már többször is esett szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül kezdenek neki a szedésüknek, pedig sok olyan esetet hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lépett fel. 

Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A trombózis és a fogamzásgátlók kapcsolata

 

A véralvadás igen bonyolult biokémiai folyamatok eredménye, melyben számtalan anyag vesz részt. Vénás trombózis esetén a véralvadás/vérzékenység kényes egyensúlya megbomlik, az ún. véralvadási kaszkádba hiba csúszik (ennek során a véralvadásban szereplő enzimek, fehérjék, faktorok vízesésszerűen aktiválják egymást), így fokozódik a véralvadás. A fogamzásgátló tabletták olyan folyamatokat indíthatnak be, melyek ezt befolyásolják, így könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök.

Mikkel érdemes vigyázni?

 

Fontos tudni, hogy nem csak a fogamzásgátló tabletták, hanem mindenféle hormonális fogamzásgátló módszer fokozza a trombózis esélyét, így ezekkel nem árt óvatosnak lenni! A tabletták közül a szakemberek szerint a legkevesebb veszélyt az ún. minipillek, azaz a csak progeszteront tartalmazó készítmények jelentik, míg a kombináltak (melyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak) esetén nagyobb a rizikó. Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy a drospirenon típusú progesztinek trombózis-provokáló hatására már az FDA is felhívta a figyelmet!

 

Érdemes szedés előtt trombózis rizikóbecslésen részt venni

 
fogamzásgátló előtti trombózis rizikóbecslés

Foto:pixabay.com

A veszély sajnos nem elhanyagolható, ezért fontos lenne mindenkinek (vagy legalább azoknak, akiknek a családjában volt már trombózis) trombózis rizikóbecslésenrészt venni, aki valamilyen hormonális fogamzásgátlót szeretne szedni. Ugyanis gyakran megesik, hogy valakiben ott a hajlam, ám nem tud róla egészen addig, amíg plusz provokáló tényező meg nem jelenik- figyelmeztet dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

Miből áll a rizikóbecslés?

 

A trombózis rizikóbecslés során az orvos figyelembe veszi az érintett életkorát, saját és családi anamnézisét, életvitelét (folyadékfogyasztás, dohányzás), testsúlyát, jelenlegi és korábbi betegségeit, valamint természetesen laborvizsgálattal kideríti, van-e valamilyen genetikai mutációja, mely fokozná a trombózis hajlamot (trombofília).

 

Ezek a legszükségesebb vizsgálatok

 
  • Trombofília vizsgálatok (FV Leiden, FII 20210, Protein S/C, Antithrombin)
  • Szerzett thrombofília(Lupus anticoagulans , antifoszfolipid antitestek)
  • Vérkép, rutin labor
  • D-dimer
  • INR, APTI,TI , fibrinogén
  • FVIII
  • Vércsoport
A várandósság időszakában a kismama szervezete biztosítja a feltételeket a magzat egészséges fejlődéséhez, és felkészül a szülésre is.
 
 
 

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.