Fájdalomcsillapító mellett lemondhatsz az ovulációról?

Az egészségügy fejlődése lehetővé tette az emberek számára, hogy saját maguk is fenntartsanak egy kisebb patikát az otthonukban. Így amikor fáj a fejük, görcsölnek, nem tudnak aludni, vagy túl sokat ettek, akkor nem kell szenvedniük, hanem bekaphatnak egy pirulát és ez rögtön meg is oldja a gondjukat.

Vagy nem, hanem egy adott gond helyett kreál egy másikat, ahogyan azt most már biztosan tudjuk a nem-szteroid gyulladáscsökkentők esetében.

Nem-szteroid?

Ez a csoportot, gyűjtőnevén a NSAID-okat, szinte minden háztartásban meg lehet találni. Igazából még azokban is, ahol a gyógyszerszedés egyáltalán nem “divat”, de a biztonság kedvéért azért egy algopirin van otthon. Ez a gyógyszer ugyanis ebbe a kategóriába tartozik, ahogyan az ibuprofen hatóanyagú készítmények, a diclofenac, vagy éppen a paracetamol. És igen, jól látható, hogy sajnos ez a fájdalomcsillapítók zömét lefedi.

Pedig a fájdalomcsillapítók szerves részei az életünknek, mivel az ember természet szerűleg nem szeret fájdalmat érezni. Ezért pedig tesz is ellen, ráadásul sokszor előbb nyúlunk mondjuk egy fejfájás esetén a pirulákhoz, mint egy pohár vízhez – pedig sokszor ez is tökéletesen megoldaná a helyzetet.

Foto:123rf.com

Gond?

Dr. Salman kis esetszámú vizsgálatának eredménye, amelyet az European League Against Rheumatism 2015-ös kongresszusán ismertetett újfent, és erősen kézzelfogható bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatással vannak a progeszteronszintre, valamint gátolják az ovulációt is.

Az ovuláció elmaradása és a hormonszint csökkenése is erőteljesen jelentkezett a kísérlet során minden nem-szteroid gyulladáscsökkentő esetében a placebót kapó csoporttal szemben (igaz, a különböző nem-szteroid gyulladáscsökkentők más értékeket adtak, de az eltérés így is döbbenetesen nagy volt). Összességében a pirulákat szedő nők csoportjában minimum 75%-nál egyszerűen nem következett be az ovuláció – de a diclofenac tartalom esetében ez az arány 93%-ig is felkúszott.

Ilyenkor a meg nem repedt tüsző cisztává alakult, ezzel pedig sajnos tartósan is képes rontani a megtermékenyítés esélyeit. Szerencsére a folyamat reverzibilis, azaz a pirulák elhagyása után az ovuláció is helyreáll.

Babakérdés

„A fent említett hatások miatt sajnos nagyon el kell gondolkodni azon, hogy már akkor is sok pár kénytelen jó előre alaposan megtervezni a családalapítás folyamatát, hogy bármilyen fájdalomcsillapító is beleszólna ebbe. Hiszen világszerte minden negyedik párt érint a meddőség problémája, amin a nem-szteroid gyulladáscsökkentők az adatok alapján erősen tudnak rontani” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A felkészülés a családalapításra így több lépéssel is bővül. Egyrészt el kell kerülni ezeket a szereket, hiszen látjuk, hatásuk elképesztően romboló. Másrészt a szervezetet a lehető legjobban fel kell készíteni a várandósságra, hiszen ez egy hatalmas kihívás a szervezet számára. Ehhez pedig tápanyagok kellenek!

Foto:123rf.com

Nosza, együnk kiegyensúlyozottan és mozogjunk rendszeresen! Ez elengedhetetlen, de sajnos nagyon sokszor kevés, hiszen az élelmiszereink beltartalma messze nem olyan jó, mint volt 50 éve, vagyis a tápanyagpótlást támogatni érdemes. Erre a várandósvitamin lehet a jó megoldás, persze csak akkor, ha az anyagok szerves kötéssel vannak jelen benne, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is javul. Fontos még a komplexitás, valamint a megfelelő tagoltság is, hiszen az eltérő trimeszterek tápanyagigénye is eltérő.

Felejtsük el?

Mivel a fájdalomcsillapítás továbbra is fontos, így ezeket a szereket sem igazán tudjuk elkerülni. Azonban a babára vágyó pároknak érdemes olyan megoldást találniuk, mellyel nem hátráltatják céljaikat.

A megfelelő tápanyagellátottság nyomán a test működése normális lesz, vagyis a fájdalmak megjelenési lehetősége is lecsökken. De ha mégis kell a pirula, akkor kérjünk segítséget orvosunktól abban, melyiket is vehetjük magunkhoz, hogy az ne gondokat okozzon, hanem csak a fájdalmat iktassa ki.

Olvasd el ezt is!

A cukorbetegség is lehet az ovuláció hiányának okozója

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.