Ezt kell tenni, ha a fenék törlésénél vért észlelünk

Ha a fenék törlésekor vért vett észre – és éppen nem menstruál  -, akkor több dolog is lehet a háttérben. Természetesen ez egy olyan tünet, ami nagyon ijesztő lehet, ugyanakkor van néhány ártalmatlan lehetséges oka is.

Íme néhány ok, amiért esetleg ezzel a nem túl kellemes problémával küzdhetünk:

1. Aranyér
Ha vért látunk székletürítés után, valószínű, hogy ezekkel a (nagyon gyakori) gyulladt erekkel lehet dolgunk a végbélnyílás körül. Különösen jellemző terhesség, krónikus székrekedés vagy hasmenés esetén, valamint azoknál, akik rostszegényen táplálkoznak. A vérveszteség általában minimális, és élénkvörös színű, mivel a tényleges varikozitásokból vagy vénákból származik, amelyek gyulladtak és szivárognak. A friss vér a vécépapíron is észrevehető.

2. IBS
Ha az IBS tünetei különösen súlyos fellángoláson mennek keresztül, a fenéktörléskori vér megjelenése is elképzelhető. Egyébként rendkívül ritka, hogy az IBS mellett vérzést tapasztaljunk, és ez fel kell, hogy hívja fel a figyelmet más problémák lehetőségére, amelyeket a háziorvosnak ki kell vizsgálnia. Az egyetlen eset, amikor alkalmanként vérzés jelentkezhet, az a túl gyakori bélmozgás és/vagy hasmenés, amely ilyenkor irritálhatja a végbélnyílást.

3. Anális repedések
Ezek a végbélnyílás, a vastagbél vagy a végbél nyálkahártyájának repedései. A repedések időszakosan is vérezhetnek, és nem csak akkor, amikor erőlködünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek az aranyérhez, azaz jelentős fájdalom jelentkezhet, különösen, ha a repedés kitágul. A vérzés változó lehet, de általában viszonylag világos és vörös színű, mivel a vérzés magából a repedésből származik. A friss vér a vécépapíron is észrevehető a székletürítést követően. Csökkenthetjük a tüneteket a simább bélmozgás elősegítésével: a rostban gazdag étrend és a meleg fürdők segíthetnek. Ha a repedés a gyakori bélproblémák valamelyikének következménye, fontos hogy kezeltessük a problémát.

4. Divertikulitis -Bélgyulladás
A divertikulitisz egy nagyon kellemetlen betegség, amely a divertikulák gyulladására utal, amelyek  kis zsebek a vastagbél falában, és az izomgyengeség területei körül alakulhatnak ki. A divertikulitisz vérzéssel járhat amikor fellángol, és a bélfalban lévő divertikuláris tasakok elfertőződnek. Mivel ez általában a vastagbelet érinti, a vér nem feltétlenül élénkpiros, hanem kissé sötétebb színű lehet, mivel oxidálódhat és megváltozhat az alsó bélszakaszon való áthaladás során. A vérzés általában a bélmozgásokhoz kapcsolódik, nem pedig spontán jelentkezik. Az orvos tanácsot tud adni a probléma legjobb kezeléséről.

5. STI-k (sexually transmitted infection) Nemi úton terjedő fertőzések
Olvashattunk már a nőket érintő, nemi úton terjedő fertőzések tüneteiről. A végbélvérzés lehet a nemi úton terjedő fertőzések egyik tünete, főleg, ha anális/perineális szemölcsökkel társul, amelyek nagyon érzékenyek lehetnek, különösen friss szexuális élmény estén. A genitális herpesz is okozhat vérzést, ha a fekélyek a végbélnyílás körül jelennek meg – nagyon ritkán az elváltozások a végbélnyíláson túlra is terjedhetnek, és valóban az alsó bélbe juthatnak, ahol fájdalmat és friss vérzést okoznak.

Foto:123rf.com

6. Bélrák
A Cancer Research UK szerint a végbélből származó vérzés a bélrák egyik gyakori tünete, a bélműködési szokások megváltozása, az erőlködés szükségességének érzése, a has vagy végbél fájdalma, a fáradtság és a megmagyarázhatatlan fogyás mellett. A bélrákban szenvedőknél tapasztalt vérzés típusa nagymértékben függ attól, hogy a rák hol jelentkezik. Ha például a vékonybélben keletkezik, a vér általában nagyon sötét színű, ami “kátrányszerűnek”, azaz feketének tűnhet. A szakkifejezés erre a melaena. Ha a rák a vastagbélben van, a vér általában a székletbe keveredik, és világosabb vörös színű, mint a vérzés, amelyet a test más részén tapasztalhatunk, amikor például megvágjuk magunkat.

A bélrák tüneteiről bővebben itt olvashat:

A vastagbélrák sokféle, így is kell kezelni

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.