Ezért fontos a fényvédelem a rosaceásoknak

A rosacea okozta panaszok kezelése a nyári időszakban fokozott figyelmet igényel, mivel a napfény rendszerint rontja a tüneteket. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a nyári teendőkre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

A klimax is rizikófaktor 

rosacea az arc bőrén, főleg a középső részén megjelenő bőrpír, apró pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus bőrbetegség, ami főként a 30-60 éves korosztályban gyakori. Egyes esetekben a törzsön és a végtagokon is megjelenhet a rezes bőrnek is nevezett betegség, ez azonban jóval ritkább.

Egyes feltételezések szerint a szőrtüszőkben élő, faggyúval táplálkozó bőratka neve több bőrprobléma kialakulásával is összefüggésbe hozható. Ennek jártunk utána, a közelmúltban megjelent tudományos vizsgálatok eredményeinek segítségével.

Okozhat-e rosaceát, pattanást a bőratka? Mit mond a tudomány?


A kialakulás oka egyelőre nem ismert, bár a családi hajlam és az öröklődés kimutatható. Legveszélyeztetettebbek mégis a változó korba lépett, világos bőrű nők.
A rosacea gyakran jár kellemetlen melegségérzettel, esetleg enyhe fájdalommal, kezdetben akár csak akkor, ha a hidegről a melegbe érkezünk vagy éppen többet éri arcunkat a nap. Előrehaladott állapotban akár meg is vastagodhat az érintett bőrterület, súlyos esetben az orron kialakulhat vörös, gumószerű megnagyobbodás (rhynophyma). Minél korábban kezdődik a szakszerű kezelés, annál hatékonyabb lehet, ugyanis ha az orr vagy az áll bőrének nagyfokú megvastagodása, egyenetlensége kialakul, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni. Ráadásul az egyre romló folyamat nem csak esztétikai problémát jelent, de az elhanyagolt rosacea akár súlyos szembetegséghez is vezethet, és nem ritkán komoly önértékelési gondot is okoz.

Foto:pixabay.com

Felületi és gyógyszeres kezelés is segíthet  

Az enyhébb tünetek és a legsúlyosabbak közt 4 fázist különbözetnek meg a szakemberek, akik hangsúlyozzák, hogy már a legkisebb tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozhassák a betegség teljes kifejlődését – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők, karban tarthatók. Felületi kezelésként sokszor írunk fel antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek (tetracycline, erythromycin, doxycycline, minocyclin). A már kialakult értágulatokat azonban csak lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni a súlyos állapotokat.    

Foto:123rf.com

 

Életvezetési tanácsok rosacea esetén  

  • Fényterhelés kerülése

Mivel minden olyan behatástól  érdemes óvakodni, ami vérbőséget okoz, nyáron elsősorban a direkt napfényt ajánlott kerülni. Már az első napsugarak kibukkanásakor érdemes magas faktorszámú védőkészítményeket, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. Érdemes kifejezetten rosaceás bőrre való fényvédő termékeket választani.    

  • Megfelelő kozmetikumok, bőrápolás

Hasznosak az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt, ma már kaphatóak – többnyire patikákban – kifejezetten rosaceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok. A számunkra megfelelő készítmények kiválasztásában mindig kérjük szakorvos segítségét, ilyen módon megelőzhetjük, hogy tüneteink egy esetleges rossz döntés következtében felerősödjenek. A megfelelő szerek gyakran a ligetszépefélék családjába tartozó füzike kivonatát tartalmazzák, természetes antibakteriális hatása miatt. Ha alapozót használunk, ne az olajos és viaszos bázisú készítményeket válasszuk, mert azok eltömítik a pólusokat, és így még több baktérium telepedhet meg az amúgy is gyulladásra hajlamos bőrön. Amikor csak lehet, mossuk le az alapozót, vagy használjunk rosacás bőrre valót. Kerülni érdemes a mentol, alkohol, varázsmogyoró, eukaliptusz tartalmú kozmetikumokat, hiszen ezek vérbőséget okoznak. Férfiaknál gyakran az aftershave-ek irritálják a rosaceás bőrt. 

  • Étrend és vitaminpótlás

Kerüljük az értágító  hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok kávét. A C-vitamin viszont kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig erősíti az ereket és kapillárisokat – a legújabb kutatások szerint.  Bár egyiket sem lehet túladagolni, rendszeres szedésük előtt feltétlenül beszéljünk orvosunkkal.

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.