Ezek a leggyakoribb nemi betegségek

A nemi betegségek hallatán, legtöbbször valami erkölcstelen kapcsolatban, szexuális úton terjedő kórra gondolunk, pedig bizonyos kórokozók egészen hétköznapi módon támadnak.

A nemi betegség kifejezés hallatán legtöbbször az jut eszünkbe, ezeket csak olyanok kaphatják meg, akik erkölcstelen, kicsapongó életet élnek és elővigyázatlanok.

Pedig a “klasszikus” nemi betegségeknél sokkal gyakrabban támadnak azok a kórokozók, amelyekről szinte alig hallani, és emiatt különösen veszélyessé válhatnak.

A nők például szinte csak legyintenek, ha bakteriális hüvelygyulladást (gardnerella vaginalis) kapnak, mondván, nemsokára elmúlik, ám arról kevesen tudnak, hogy a gyulladás egyéb területekre is átterjedhet és komoly szövődményeket okozhat.

Ez a betegség felelős többek közt a medencebeli gyulladások, terhesség alatt a magzatvíz elfertőződése, magzatburok-gyulladás és -repedés, valamint a koraszülés kockázatának növekedéséért. Ha híg, egynemű, kellemetlen szagú váladékozást észlel, esetleg viszket is a nemi szerve, mindenképp forduljon orvoshoz.

A herpesz szintén gyakori nemi megbetegedés, amelynek egy másik változata jól ismert a száj környékén. A nemi szerveket a HSV mindkét típusa megtámadhatja és könnyen megkaphatjuk olyan embertől, aki hajlamos a szájherpeszre, még akkor is, amikor lappangási időszakban van. Fellángolását láz, immunrendszeri megbetegedés vagy nőknél akár a havi vérzés is kiválthatja.

Fotó: 123rf.com

Napjaink egyik legrettegettebb nemi úton terjedő fertőzése a HIV által okozott AIDS. Sajnos túl sok biztatót mi sem tudunk róla mondani, védekezni ellene kizárólag óvszerrel lehet, ellenszere pedig nincs, aki elkapta, megjósolhatatlan időn belül halálra van ítélve. Az orvostudomány csodája az a néhány ember, aki legyőzte a kórt, jelenleg is kutatások folynak, hogy milyen génnek köszönhető ez, addig viszont tényleg csak az elővigyázatos szex a megoldás.

Jó hír viszont, hogy bár a sérült bőrön keresztül a vírus a testnedvekkel bejuthat a szervezetbe (például ha valaki horzsolt bőrrel nyúl egy vérző AIDS-es beteghez), de szabad levegőn a vírus percek alatt elpusztul, vagyis az AIDS-es által érintett kilincs már nem veszélyes.

A trichomonas vaginalis nevű betegséget egy egysejtű élőlény okozza, amely a nemi szervekbe jutva férfiaknál és nőknél egyaránt fájdalmas, csípős vizelést és gyakori vizelési ingert okoz. Súlyosabb esetben a nemi szervek környéke is vörös gyulladásba megy át, ami átterjed a hólyagra is, valamint sárgás-zöldes váladékkal jár.

A candida napjainkban már afféle divatbetegségnek számít, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell róla tudomást venni. Ez a gomba által okozott fertőzés szexuális úton terjed, önmagában ártalmatlan, közepes gyulladást okoz, de a tünetek kellemetlenné válhatnak, tartós viszketés és égő érzés kíséri a betegséget. Szerencsére speciális gyógyszerekkel és megfelelő higiéniával hatékonyan kezelhető.

Baktérium okozza a gonorrhoeát, ami azonban csak szexuális aktus útján cserél gazdatestet, a tünetek 2-7 nap után jelentkeznek, jellemzően gennyes folyással és fájdalmas vizeléssel jár. Szerencsére a kezelés antibiotikumokkal gyors és eredményes gyógyulást hoz, ám érdemes komolyan venni, mert a kezeletlen gonorrhoea következménye akár meddőség, vagy ízületi és májbetegség is lehet.

Fotó: 123rf.com

Nagyon ritkán tünetmentes is lehet a fertőzött beteg, ami még veszélyesebbé teszi a kórt, hisz így a vírusgazda úgy terjeszti a betegséget, hogy nem is tud róla. A hepatitis ritkán vérátömlesztéssel is terjedhet, vénás drogokat használók közt pedig a fertőzött tűvel is átjuthat egyik emberből a másikba.Különleges helyet foglal el a nemi betegségek közt a hepatitis, egyrészt mert ez az egyetlen olyan nemi fertőzés, amely ellen jelenleg létezik védőoltás, másrészt pedig mert bár szexuális úton terjedő betegség, nem a nemi szerveknél okoz károsodást, hanem a vírus a májat támadja meg.

Végül meg kell említeni az egyik legismertebb, de mégsem leggyakoribb nemi betegséget, a szifiliszt. Ez a baktériummal terjedő kór nemi érintkezéssel terjed, de a várandós anyából is átjuthat a magzatba.

A nemi szerveken jelentkező, fájdalommentes fekély és a lágyéki nyirokcsomók duzzanata jellemzően maguktól elmúlik, ám a kórokozó tovább terjed a szervezetben és lehet, hogy pár hónap múlva, de akár évekkel később is okozhat súlyos szövődményeket, májgyulladást, vagy visszafordíthatatlan szív- és érrendszeri betegséget. A kezdeti stádiumokban penicillinnel hatásosan gyógyítható betegség.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.