Ezek a 40 feletti nők leggyakoribb betegségei

Az, hogy nőnek születtünk, halálunkig meghatározza létezésünket. Bizonyos betegségekre való hajlamainkat, egészségügyi problémáinkat.

 

Sorra vesszük negyvenes éveiben járó nők leggyakoribb egészségügyi problémáit. Okaikat, és kezelésük módját. Lássuk, mire számíthatunk negyvenéves korunk körül.

Az életkor egészségügyi problémái, a vérzészavarok, a látás és a laborértékek kisfokú romlása elsősorban hormonális változásra vezethetők vissza.

shutterstock_730277116

Foto:123rf.com

Emelkedő koleszterin szint
A koleszterin egy természetes anyag, aminek kétharmad részét a máj állítja elő, és az emberi szervezet számára hasznosul. Amennyiben mértéke meghaladja az ideálisnak tartott határértéket, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőjévé válik
Kezelése:
A megelőzést a rendszeres sport jelenti. Kevés állati zsiradék és az ideálishoz közeli testsúly. A vörös húst, a tojást, a belsőségeket, és a hidrogénezett növényi olajokat is tiltólistára kell tenni. Ha a koleszterinszintünk ezek ellenére is magas, esetleg gyógyszerre is szükség lehet.

Foto:123rf.com

Kimaradozó menstruáció

A menstruáció bonyolult idegi és hormonális szabályozás alatt áll. A rendszeres menstruáció kimaradhat nagyobb stressz, fizikai megterhelés vagy terhesség miatt. De akkor is, ha a petefészek öregedésével az ösztrogén és progeszteron fogy a szervezetből. Egy-egy menstruáció kimaradása tehát a változó kor kezdetét is jelezheti ebben az életkorban.
Kezelése: Ha a fájdalmas, vagy rendszertelen menstruáció hátterében nincs betegség, hasznosak lehetnek a ligetszépeolajat, ginzenget, méhpempőt tartalmazó készítmények. Fájdalom esetén a meleg párna, gyógyszerek közül a ma már kifejezetten menstruációs fájdalmakra kifejlesztett fájdalomcsillapítók vény nélkül kaphatók

Méhnyakrák
Az időben felismert méhnyakrák tökéletesen meggyógyítható. A betegség a külső méhszájból szokott kiindulni. Ezen a helyen alakulnak ki azok a kóros hámelváltozások, amelyek egy részéből, ha nem részesülnek szakorvosi kezelésben, 8-10 év alatt méhnyakrák fejlődhet ki.
Kezelése: legfontosabb a rendszeres szűrés. A szűrővizsgálat jóvoltából korán felismert méhnyakrák ugyanis kis műtéti beavatkozással, esetleg sugárkezeléssel kombinálva meggyógyítható. Ellenben az elhanyagolt betegség kiterjedhet a környezetére, illetve áttéteket adhat távoli szervekbe is.

Méhnyakrák – Ismerd meg és előzd meg!

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.