Ez is állhat az elhúzódó náthás tünetek hátterében

Orrsövényferdülés, orrpolip, terhességi nátha és allergia is okozhatja többek közt, ha náthás vagy orrdugulással járó panaszaink vannak.

Az elhúzódó nátha hátterében álló gyakori kiváltó okokról és kezelési lehetőségekről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát kérdeztük.

A kiváltó okot kell kezelni

Az egyik legbosszantóbb tünet elhúzódó nátha esetén az orrdugulás. Ilyenkor a leggyorsabb megoldást keressük a problémára, amit általában a recept nélkül kapható orrspray jelenti. Fontos tudni, hogy ezeket csak a betegtájékoztatóban leírt ideig – általában 7-10 nap – szabad használni, mert ennél hosszabb idő után akár az orrnyálkahártyát is károsíthatják. Ha tehát az orrdugulás nem szűnik ennyi idő alatt, az elhúzódó náthás tünet kapcsán érdemes orvoshoz fordulni és célzottan, a kiváltó okot kezelni, akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható készítmények segítségével.

Akár műtétre is szükség lehet

Az orrsövényferdülés lehet veleszületett, de kialakulhat trauma következtében is, például, ha egy elmozdulással járó csonttörés után az orrcsont rosszul forr össze. Ha orrsövényferdülés okozza a panaszainkat, akkor műtétre lesz szükség a kezeléshez.

Terhességi nátha

Elhúzódó náthás tünetek kezelése.

Foto:123rf.com

Elhúzódó náthás tünetek a terhesség alatt is kialakulhatnak, ezt az állapotot terhességi náthának is nevezzük. Megjelenésében a hormonoknak, különösen a progeszteron hormonnak van szerepe, az általa okozott vérbőség ugyanis az orrnyálkahártyát is érinti. Teljesen egyéni, hogy a kismamáknál milyen erősséggel jelentkezik a terhességi nátha, helyzetüket pedig nehezíti, hogy a gyógyszerszedés ellenjavallatai miatt csak szelíd gyógymódokkal, például tengervizes orrspray használatával lehet valamennyire enyhíteni a panaszokat.

Az orrnyálkahártya duzzanat okai

Az elhúzódó náthás tünetek oka az orrnyálkahártya duzzanata. Ez lehet átmeneti, egy egyszerű megfázás esetén, ám ha tartóssá válik, akkor a háttérben állhat például fel nem ismert légúti allergia is. Ilyenkor a szénanátha tüneteként jelentkezik, a kezeléséhez pedig allergia elleni készítményekre van szükség. A hosszú ideig kezeletlen orrnyálkahártya gyulladás orrpolip kialakulásához is vezethet, ami az esetek többségében megint csak műtéti kezelést igényel.

Ezek a nem múló nátha okai

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy elhúzódó náthás tünetek gyermek- és felnőttkorban egyaránt előfordulhatnak, és a nem megfelelő kezelésből fakadó szövődményekkel is számolni kell mindkét korosztályban. Tartós, 2-3 hete fennálló náthás tünetek, orrfolyás és orrdugulás esetén ezért javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.