Ez a különbség a férfiak és a nők öregedése között

Az 50-es éveikre a férfiak teste akár négy biológiai évvel is idősebb lehet, mint az azonos korú nőké – derül ki egy tanulmányból.

 

A különbség nyilvánvalóan a fiatalabb férfiaknál is megmutatkozik, és már a 20-as éveikben is fennáll. A kutatók „ritka vizsgálati tervet” alkalmaztak, és összehasonlították, hogy az ellentétes nemű ikerpárok esetében milyen gyorsan öregedtek a férfiak és milyen gyors a nők – közölte New York Post.

Csoportosították őket fiatalabbakra (21–42 év között) és idősebbekre (50–76 év között), és a legtöbb csoportban azt találták, hogy a férfi testvér körülbelül egy évvel volt biológiailag idősebb nő testvérénél.

Ezek a párok ugyanabban a környezetben nőttek fel, és génjeik fele közös. A különbség magyarázható például a genetikai tényezők nemi különbségeivel és a női nemi hormon, az ösztrogén egészségre gyakorolt kedvező hatásával” – mondta Anna Kankaanpää doktori kutatója.

 

A résztvevők általános egészségi állapotát – például a testtömegindexüket, a dohányzás és az alkoholfogyasztás szintjét, valamint azt, hogy mennyire aktívak – is felmérték, ezek olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az öregedésük sebességét.

Nemi különbséget figyeltünk meg az öregedés ütemében, amelyet nem magyaráztak az életmóddal kapcsolatos tényezők” – fogalmazott Kankaanpää.

Fotó: 123rf.com

 

A nemek közötti öregedési különbség az idő múlásával állítólag csökkent, a kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a férfiak dohányzási aránya csökkent. Amerikában a nők várható átlagos élettartama 81 év, a férfiaké 77 év.

Mit tehetünk az öregedés ellen?

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.