Endometriózis- ezek a stádiumai

Az endometriózis egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra, mely a meddőség, a fájdalmas menstruáció és az erős alhasi görcsök gyakori oka. 

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az állapot jellemzőiről, stádiumairól beszélt.

 

Elszabadult méhnyálkahártya

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belsejét bélelő nyálkahártya (endometrium) nem csak a méhben van jelen, hanem máshol is (jellemzően a hasüregben). Előfordulhatnak ekkor különböző szerveken, általában a beleken, petefészkeken, petevezetékeken. A probléma, hogy ugyanúgy követi a ciklust, a hormonális változásokat- vagyis megvastagszik, majd leválik. Viszont mivel nem tud a hüvelyen keresztül a menstruációs vérzéssel távozni, így ott marad, és gyulladást, hegesedét, cisztákat hoz létre. Ez az oka annak, hogy az endometriózis könnyen vezet teherbeesési nehézségekhez és alhasi fájdalmakhoz.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Az endometriózis stádiumai

Az endometriózis szakaszainak elkülönítéséhez az Amerikai Reproduktív Orvostudományi Társaság (ASRM) egyfajta skálát hozott létre, melyben figyelembe veszik az endometrium kiterjedését, mélységét, valamint azt, hogy a test mely területe érintett.

Eszerint a következő stádiumok léteznek: minimális (I. szakasz), enyhe (II. szakasz), mérsékelt (III. szakasz) és súlyos (IV. szakasz). Az osztályozás pontrendszert is használ a könnyebb besorolás érdekében. Enyhe esetben 15-ös vagy annál kisebb a pontszám, míg a 16-os vagy annál magasabb mérsékelt vagy súlyos szakaszra utal. Fontos tudni, hogy a betegség súlyossága (vagy pontszám) nem feltétlenül áll egyenes arányban a fájdalom/tünetek mértékével!

Stádium

Jellemzők

I. szakasz (1-5 pont)

Minimális súlyosság

Kevés, felületi endometrium

II. szakasz (6-15 pont)

Enyhe súlyosság

Egyre mélyebb endometrium

III. szakasz (16-40 pont)

Mérsékelt súlyosság

Sok, mély endometrium

Apró ciszták a petefészke(ke)n

Tapadások jelenléte

 

IV. szakasz (>40 pont)

Súlyos stádium

Sok, mély endometrium

Nagy ciszták a petefészke(ke)n

Sok tapadás

 

 

Az Endometriosis Foundation of America további osztályozást is javasol az állapot pontosabb meghatározása céljából, mely az elhelyezkedést is figyelembe veszi.

Felületes hashártyai endometriózis: ez a leggyakoribb. A lapos, kisebb károsodások a hashártyára, a medenceüreget belülről borító rétegre is kiterjednek, viszont nem hatolnak be a hashártya alatti részbe.

Petefészek endometriózis-ciszta: endometriózis során olykor a petefészkekben kialakulhat ún. endometrióma, ami egy olyan ciszta, melynek fala endometriózisos területeket tartalmaz. A cisztában alvadt vér található (ezért „csokoládécisztáknak” is nevezik). 

Mélyen infiltráló (beszívódó) endometriózis: ritka típus- ekkor az hibás endometrium a hashártya felszíne alatt több mint 5 mm mélyre behatol.

Az endometriózis nem gyógyítható, de a panaszok kezelhetők

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, az endometriózis sajnos nem gyógyítható, ám a fájdalom csillapítható, a teherbeesési esélyek növelhetők, a panaszok enyhíthetőek. A kezelés mindig személyre szabott, hiszen figyelembe kell venni a panaszok súlyosságát, az endometriózis stádiumát, szeretne-e gyereket, hány éves a beteg. A terápia lehet gyógyszeres (fájdalomcsillatás, hormonkezelés) és/vagy sebészi is.

Endometriózis – A fájdalmas menstruáció nem normális

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.