Endometriózis – A fájdalmas menstruáció nem normális

Akár egy év is kieshet az életükből a fájdalmas menstruációval küzdő nőknek. Az Endometriózis Világnapon erre hívják fel a figyelmet.

A fájdalmas menstruáció nem normális. Ez az üzenete az idei Endometriózis Világnapnak, amit az endometriózis tudatosság hónap keretében március 27-én tartanak. Az endometriózissal élő nők havonta átlagosan 3 napot szenvednek a fájdalmas menstruáció miatt, és kilenc év is eltelhet, mire pontos diagnózist kapnak. Ha összeadjuk ezeket a napokat, az érintett nők majdnem egy egész évet töltenek fájdalomban, ahelyett, hogy teljes életet élnének. Az Endometriózis Világnap alkalmából az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány neves szakértők részvételével szervezett online kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal szeretné felhívni a figyelmét minden nőnek arra, hogy a fájdalmas menstruációt ne tekintsék normálisnak, merjenek beszélni róla és segítséget kérni, ugyanis minél előbb kapnak pontos diagnózist, az endometriózis annál könnyebben kezelhető, és annál kisebb lesz az esélye a meddőségnek is.

Március az endometriózis tudatosság hónapja, aminek utolsó szombatján rendezik meg az Endometriózis Világnapját. A március 27-i rendezvénnyel és az endometriózis tudatosság hónappal a szervezők idén is a figyelemfelhívásra és tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, mert még mindig nagyon sokan hiszik azt, hogy a fájdalmas menstruáció normális dolog, el kell fogadni, pedig a hátterében akár a meddőséghez vezető endometriózis is állhat. Ez a betegség ma a termékeny korú nők 10%-át érinti Magyarországon. Számukra létfontosságú, hogy időben felismerjék a problémát.

„Az endometriózissal küzdő nők állandó harcban állnak az idővel.  A diagnózisig akár kilenc év is eltelhet, mely idő alatt akár hónapról hónapra elviselhetetlen fájdalommal kell megküzdeniük, kiesve a mindennapok körforgásából, és elveszítve akár 12 hónapnyi élményt az életükből 10 év alatt. Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett, de csak csendben tűri a kínokat, mert a közhiedelem szerint ez a női lét velejárója. Ennek azonban nem kellene így lennie, mert a fájdalmas menstruáció nem normális, hanem az endometriózis egyik legfőbb tünete. Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis” – mondja Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, aki munkatársaival együtt évek óta dolgozik azon, hogy az üzenet minél többekhez eljusson, hiszen a meddő nők 40%-a emiatt a betegség miatt képtelen teherbe esni.

hasfajas, kovek

Foto:123rf.com

Idén, a járványügyi helyzetre való tekintettel az Endometriózis Világnap programjai az online térbe költöznek. Az alapítvány Youtube-csatornáján március 27-én várják az érdeklődőket különböző, az endometriózis diagnosztizálásáról, a lombikkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről, valamint az integrált orvoslásban rejlő lehetőségekről szóló, élő kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal, amelyek impozáns helyszínét a Hotel Clark Budapest biztosította.

Aki szeretne addig is tájékozódni az endometriózissal kapcsolatban, az alapítvány hiteles egészségügyi honlapján rengeteg hasznos információt talál. Ráadásul olyan, endometriózissal élő nők személyes történeteivel is megismerkedhet, akik a pontos diagnózisnak és a megfelelő kezelésnek köszönhetően ma már teljes életet tudnak élni, sőt családot is tudtak alapítani.

Az alapítvány munkatársai azt kérik, hogy aki teheti, adója 1%-ával támogassa is az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány küldetését, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis, és minél többen merjenek róla beszélni.

Endometriózis: ezek a figyelmeztető jelek!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.