Egyre több nőt érint a cukorbetegség

Fontos szembenézni a cukorbetegséggel, ami ma már sajnos népbetegségnek számít és egyre több fiatal nőt is érint.

Megkérdeztük szakértőnket, miért van ez így és mit tehetünk ellene.

„A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, ez alól sajnos mi sem vagyunk kivételek. A leggyakoribb anyagcsere betegségnél az inzulin hatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni” – magyarázza Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical diabetológusa.

„A cukorbetegségnek 2 típusa van, 1-es típusúról akkor beszélünk, ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. 2-es típusúról pedig akkor, ha a sejtek érzéketlenné, rezisztenssé válnak az inzulin glükóz bejuttató hatásával szemben. Míg az 1-es típus a hasnyálmirigysejtek pusztulása miatt következik be, addig a 2-es típus a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen terjed. Ebben az esetben a sejtek csökkent inzulinérzékenységéről van szó, melyet a hasnyálmirigy eleinte fokozott inzulintermeléssel próbál leküzdeni, végül az inzulintermelő sejtek kimerüléséhez, pusztulásához vezet. A cukorbetegség ma még nem gyógyítható, a kezelés élethosszig tart. Viszont az egyre korszerűbb inzulinok és az adagolási módszerek nagyban megkönnyítik a betegek mindennapjait” – mondja a szakértőnk.

Legfontosabb tünetek

1. A fokozott folyadékvesztés egyik tünete lehet a hirtelen kialakuló cukorbetegségnek. Ez azért van, mert a vizeletben kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg, vizelethajtóként működik. A beteg napi 4-5 litert vizet, ezáltal sok folyadékot is fogyaszt.

2. Az anyagcsere zavar is figyelmeztető jel. Inzulinhatás híján a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, magas lesz a vér cukortartalma, miközben a sejtek éheznek. Ezáltal a beteg sokat eszik, mégis lefogy.

3. A fertőzéshajlam is a tünetek közé tartozik. A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, ez a baktériumoknak, gombáknak jó táptalaj, közben az immunrendszer funkciója károsodik, így gyakoriak lesznek a gombás, bakteriális, bőr és nyálkahártya fertőzések.

4. Szemproblémák is jelezhetik a betegséget. Látásromlás, zöldhályog, szürkehályog, az elváltozások hosszú ideig akár tünetmentesek is lehetnek. Így a rendszeres szemészeti kontroll nagyon fontos, elmulasztása akár a látás teljes elvesztését is okozhatja.

5. A stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez azt jelenti, hogy ha megvan a genetikai hajlam és más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. A tartós és fokozott stresszes állapot ugyanis inzulin-rezisztencia megjelenését és csökkent glükóz-toleranciát eredményezhet, melyek pedig a diabétesz előszobái. A stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a kedvezőtlen körülmények hatására a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni a táplálkozást, a rendszeres méréseket.

A leggyakoribb rizikófaktorok

„Fontos szembenézni a legfontosabb rizikótényezőkkel, hiszen legtöbbjük jól befolyásolható. Az elsődleges kockázati faktor, az elhízás (különösen a hasra, derékra), illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód. Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is eredményezheti a betegséget, például a szteroidok, a fogamzásgátlók vagy a vízelethajtók. Minél több rizikófaktor (túlsúly, magas vérnyomás, magas vérzsírszintek, magas húgysavszint) van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen el kell végeztetni egy vércukorszint-mérést, ha gyakori szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, kisebb-nagyobb túlsúlyt vagy súlyvesztést tapasztalunk. Gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet, ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, vagy ha lassú a sebgyógyulás. A terhesség során is elég gyakran kialakul, hiszen akkor megváltozik az anyagcsere. A terhességi cukorbetegségnek később komoly következménye lehet, szövődményeket és akár szülési komplikációt is okozhat. Éppen ezért fontos ennek a megelőzése vagy a karbantartása, például: szakorvosi felügyelet, testsúly kontroll, rendszeres fizikai aktívitás. Ezek segítenek kordában tartani a szervezet anyagcsere folyamatait és megelőzni a későbbi szövődményeket. 
A megoldás nem csak az orvosi kezelésre épül, hanem a megfelelő életmód program kialakítására is, amelyet a szakorvos, a humánkineziológus, a személyi edző és a dietetikus együttes munkája alapján érdemes megtervezni” – magyarázza Dr. Marton Anna.

Kezelése

“A 2-es típusú cukorbetegségnél a kezelés gyógyszeres módon történik, amit a diabetológussal egyeztetett diéta és életmódváltás egészít ki. Ehhez hozzájárul a mozgás és a diéta, hogy a testsúly normalizálódjon. Alapvető fontosságú mindkét típusú cukorbetegség kezelése alatt a fehérjék, zsírok és szénhidrátok megfelelő arányban történő bevitele. A lecsökkent inzulintermelés miatt egy szint után már inzulinpótlás nélkül nem valósítható meg a kezelés” – mondja szakértőnk.

Forrás: Joy Magazin
Szöveg: Rinyu Piroska

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.