Egy lépcsőfok a létrán – a klimax

A “klimaktérium” görög eredetű szó, s azt jelenti, hogy “egy lépcsőfok a létrán”, vagyis a nő életének egy új szakaszába lép.

A legtöbb nő számára a klimax és a menopauza ugyanazon fogalmat jelenti, vagyis a változás korát. A menopauzával járó kellemetlen tünetek ellen sokat tehetünk, ha szemérmesség nélkül beszélünk arról, hogy mi nők egy új életszakasz mindennapjait éljük át. Ma van a Menopauza Világnapja.

A változókori panaszok, más szóval a klimaxos tünetek hátterében a petefészek csökkent tüszőhormon termelése áll. A tünetek közül a hőhullámok a leggyakoribbak, de ide tartozik az alvászavar, a hangulati labilitás, ingerlékenység, a hüvelyszárazság, hajhullás, a bőr ráncosodása, a szemszárazság, a depresszió, a memóriazavar, a csontritkulás. A nők kb. 30%-a ugyanakkor panasz-és tünetmentes, az ő esetükben kezelés általában nem szükséges, ez volna a „természetes változókor és öregedés”. – hangsúlyozta  Dr. Jakab Attila a Magyar Menopuza Társaság elnöke. Ha a tünetek a nő életminőségét csökkentik, jelentős panaszokat okoznak, a csontsűrűség csökkenése már kimutatható, 60 évnél fiatalabbak, illetve az utolsó menstruáció után még 10 év nem telt el és az MHT-nak nincsen ellenjavallata mindenképpen indokolt a menopauzális hormonterápia (MHT) egyrészt a kellemetlenségek megszüntetése, másrészt a késői szövődmények (az ösztrogén hiánya következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek, csonttörések) megelőzése céljából.- folytatta gondolatait az társaság elnöke.

Fotó: 123rf.com

Az MHT mellett fontos része a komplex kezelésnek a dohányzás megszüntetése, az alkohol bevitel csökkentése, az egészséges étkezés, a szükség szerinti fogyókúra (testsúly kontroll), valamint a megfelelő testmozgás. Ha az MHT ellenjavallt, vagy a páciens nem akar hormont használni, szóba jönnek a hőhullámokat csökkentő egyéb gyógyszerek, a depresszió kezelésére használatos un. antidepresszánsok, a növényi eredetű fitoösztrogének, a hüvelyi síkosítók, az akupunktúra, stb., ezek hatékonysága azonban lényegesen elmarad az MHT-tól- tette hozzá Dr. Jakab Attila.

Típusos tünetek a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a hangulati ingadozások, az ingerlékenység, az emlékezet zavarok, a koncentrációs képesség csökkenése, a bőr szárazsága, az orgazmus készség csökkenése, a szemszárazság, az ízületi panaszok. A szeméremtest és a hüvely hámja sorvadása miatt jellemző gyakori a hüvelyi szárazság, viszketés és égő érzés, fájdalmassá válhat a nemi élet. Valamennyi tünet közös oka a tüszőhormon (ösztrogén) termelés csökkenése. A kellemetlen tüneteken túl a tüszőhormon hiánya hosszú távon egyéb egészségi kockázatokat is rejt magában, legismertebbek a csontritkulásból adódó törések és koszorúér-betegségek kialakulása. Ismert, hogy menopauza előtt a nők védettséget élveznek a hasonló korú férfitársaikkal szemben az akut szív-érrendszeri történések (szívinfarktus, stroke) területén, valamint a csontállomány csökkenése is lassabb. 

Fotó: 123rf.com

Mivel a várható élettartam az elmúlt században jelentősen emelkedett, a nők életük közel egyharmadát a menopauzában, vagyis krónikus ösztrogénhiányban élik. Nemcsak tovább élünk, de tovább dolgozunk és később megyünk nyugdíjba, mint elődeink.

Az 50 feletti nők jelentős hányada munkaviszonyban áll, alkot, vállalkozik, sokan ekkor kerülnek vezető pozícióba mely nagyobb elvárásokkal és napi kihívásokkal jár. Mivel a szülések átlagos anyai életkora is kitolódott, sok nő úgy kerül menopauzába, hogy még iskoláskorú gyereket nevel. A menopauzális tünetek azonban zavarják a mindennapi teendőket, nehezítik a folyamatos odafigyelést, rontják a teljesítményt és néha a párkapcsolatokat is megterhelik. A nők a tünetek változatos kombinációival többfajta szakorvost is felkeresnek, de nem minden esetben az optimális megoldást kapják. A menopauzális medicina célja, hogy a női szervezet szerveinek és funkcióinak összességét szem előtt tartva, egyénre szabottan segítse azok optimális működését és lehetőleg minél nagyobb mértékben kivédje a hosszabb távú kockázatokat. Ezeknek a nőknek is biztosítani kell, hogy panaszmentesen, megfelelő életminőségben teljes életet élhessenek. A változókorban lévő és idősebb nők életminőségének biztosítása, panaszaik kezelése, egészségének megőrzése, és a betegségek megelőzése népegészségügyi érdek.

klimax

Fotó: 123rf.com

A változás tünetei felhívják a figyelmet egy olyan életszakasz kezdetére, melyben a női szervezett minden egysége változó feltételek mellett fog működni.  A panaszok miatti orvosi vizit jó alkalom a szívérrendszert és a csontokat érintő kockázatok felmérésére és bizonyos szűrővizsgálatok elvégzésére: a vérnyomás ellenőrzése, a nőgyógyászati szűrővizsgálat, a mammográfia, a csontsűrűség vizsgálata, egyes laboratóriumi vizsgálatok (vérkép, vizelet, vércukor, vérzsírok, pajzsmirigy működés).  

klimax2

Fotó: 123rf.com

Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás, a testsúlykontroll és az egészséges étkezés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezek egyértelműen javítják a menopauzális tünetek megélését. Erősebb klimakteriális panaszok jelentkezése esetén érdemes a menopauza kezelésében jártas szakemberhez fordulni. A világhálón található ellenőrizetlen információk és reklámok sok téves vélekedésnek képezik alapját. Vannak régi tapasztalatokon alapuló és akár tudomány által is igazolt hatékony alternatív (ún. hormonmentes) kezelési lehetőségek, de ezek hatékonysága erősebb panaszok esetén nem elegendő és hosszabb távon nem védenek. Mivel a női hormon hiányállapotáról van szó, a hőhullámok és a menopauza szindróma többi tünetének leghatékonyabb kezelése a menopauzális hormonterápia (MHT), mely a szervezetből hiányzó természetes tüszőhormont pótolja. Az MHT alkalmas és megfelelő kezelés a csontritkulás okozta törések megelőzésére.. Megfelelő készítmények és kezelési séma választása esetén a trombózis kockázat és az onkológiai kockázat (méhtestrák, emlőrák) nem növekszik, azonban csökkenthető a koronária betegségek és a szívinfarktus kockázata és az abból eredő halálozás. Az MHT-ra leginkább a viszonylag fiatal, azaz 60 év alatti, menopauza szindrómában szenvedő nőnek van szüksége, esetükben az MHT előnyei messze felülmúlják a hátrányokat.  Ha valaki egészségügyi ellenjavallat (emlőrák, trombózis a kórelőzményben) nem kaphat hormonkezelést, az alternatív készítmények állnak rendelkezésre. Sajnálatos módon az MHT alkalmazása hazánkban messze elmarad az optimális és szükséges mértéktől, melynek gyökere a tévhitekben és a hiteles információk hiányában keresendő- fejezte be gondolatait a Társaság elnöke.

Diamond Agency

www.diamondagency.hu

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.