Diafragmatikus endometriózis: mit kell tudni róla?

A diafragmatikus endometriózis komoly gondokat okozhat.

Az endometriózis önmagában sem egy könnyen elviselhető betegség. Van azonban egy ritka formája is, melynek lényege, hogy a méhet kibélelő szövet ránő a membránra.

Az endometriózis nevű betegségről valószínűleg hallottunk már. Egy, ritka fajtájáról azonban kevésbé. A membrán a vázizomzat domború alakú borítása, amely elkülöníti a hasat a mellkastól és lehetővé teszi, hogy lélegezzünk. Ha az endometriózis a diafragmát érinti, a tünetek a mellkast, a vállat és a nyakat is érintik: fájdalom jelentkezik.

A diafragmatikus endometriózis rendkívül ritka.

Azon nőknek, akik endometriózisban szenvednek, 0,6-1,5 százaléka rendelkezik a betegség ezen formájával. Az endometriózis ugyanis általában az a méhhez közeli kismedencei szerveket és struktúrákat érinti.

Maga a betegség a termékeny korban levő nők 6-10 százalékánál fordul elő. Nehéz pontosan megbecsülni, mivel egyes nőknél sosem derül ki a diagnózis – nekik általában nincsenek igazán tüneteik. Mások csak sejtik, hogy endometriózissal küzdenek, de sosem diagnosztizálták őket.

Diafragmatikus endometriózis

A tünetek

Az endometriózis nemcsak kellemetlenséggel, merevség-érzettel, hanem fájdalommal is jár, amely a menstruációs ciklus egyes időpontjaiban súlyosbodik.

A diafragmatikus endometriózis tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, merevség érzés; vállfájdalom- és merevség; nyakmerevség- és fájdalom; nehézlégzés vagy súlyos esetben akár véres köhögés is. A tünetek súlyosabbak a menstruáció előtt és alatt.

A kismedencei szerveket érintő endometriózis tünete a kismedencei fájdalom, a hát alsó része és a has fájdalma, fájdalom a szex alatt vagy után, erős és fájdalmas menstruáció, fájdalom a vizeletürítés során, extrém mértékű fáradtság és betegség érzés.

A diafragmatikus endometriózis gyakran más típusú endometriózisokkal együtt jelentkezik, amely néha nehézséget vált ki a terhesség kialakulásában, s meddőséget is okozhat.

A fogantatást elősegítheti a műtét, amely során eltávolítják a teherbeesést gátló szövetet, a hormon terápia pedig csökkentheti az endometriózis tüneteit – de a meddőséget nem szünteti meg.

A lombikbébi-programmal endometriózisnál nagyobb esélye van a gyermek születésének, különösen műtét után.

Diafragmatikus endometriózis

A komplikációk

A diafragmatikus endometriózis egyik legnagyobb problémája, hogy nehéz vagy lehetetlen mellette teherbe esni. A kezelésére alkalmazott sebészeti eljárások pedig egészségügyi kockázatokkal járnak – ahogy általában az operációk.

A műtét során felléphet komplikációként vérzés, fertőzés, zúzódás, szervi- vagy szöveti károsodás, az abnormális szövetek visszanövése, vérrögök képződése a lábakban vagy a tüdőben.

Bonyodalom a diafragmatikus endometriózis esetén abból is adódhat, hogy a membrán szerepet játszik a légzésben.

Ilyen lehet a korlátozott légzés, a tüdő összeomlása, valamint ha folyadék, vér, vagy levegő kerül a mellkasüregbe.

Az endometriózissal gyakran jár depresszió, amely sokszor a fájdalmaknak is köszönhető. Ezekben az esetekben az orvos támogató csoportban való részvételt is javasolhat.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.