Depresszió a pisitől

Azoknál a nőknél, akik szülés után vizelettartási nehézségekkel küzdenek, kétszer gyakrabban alakul ki gyermekágyi depresszió – derült ki egy tanulmányból.

Wendy Sword, a torontói McMaster Egyetem professzora és munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a szülés módja a gyermekágyi depressziót hat héttel a kórházi elbocsátás után. 1900 kismamát vizsgáltak, harmaduk császármetszés útján szült. Ezalatt nyolc százalékuknál alakult ki gyermekágyi depresszió. Nem találtak kapcsolatot a szülés módja és a szülés utáni depresszió között, amit a korábbi eredmények is igazolnak. A gyermekágyi depresszióra öt leggyakoribb hajlamosító tényező a 25 évnél fiatalabb anyai életkor, az ismételt kórházi felvétel, a szoptatási nehézségek, az egészségi állapot megfelelő, jó illetve alacsony szintje, illetve a vizelettartási nehézség vagy képtelenség.

Fotó: 123rf.com

„Meglepő, hogy a vizeletartási nehézség a gyermekágyi depresszió hajlamosító tényezője” – nyilatkozta Sword. “A szülés utáni vizelettartási gondok nem kapnak kellő figyelmet, főleg nem a depresszióval kapcsolatban.” Egyelőre nem ismert, miként emeli a vizelettartási nehézség a depresszió kialakulását. A vizelettartási nehézség gyakori panasz a szülés után. Bár a nők számára ez igen zavarbaejtő tünet, fontos, hogy orvosukkal beszéljenek tüneteikről. Fontos, hogy az egészségügyiek is érdeklődjenek a tünetekről, hogy a későbbi szövődmények kialakulását megelőzhessék. A szülés utáni depresszió ugyanis hatással van az egész családra .

A Kanadai Mentálhigiénés Szövetség adatai szerint a kismamák 20 százaléka tapasztal a gyermekágyas időszakban depressziós tüneteket, ráadásul 10-35 százalékuknál a tünetek ismétlődnek. A közlemény online jelenik meg a British Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.