Csökkenthető a demencia kockázata

Egy friss tudományos cikk eredménye szerint négy vagy öt egészséges életmódbeli döntésünk nyomán akár hatvan százalékkal csökkenthetjük az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. 

Dr. Klodian Dhana, a Neurology szaklapban megjelent publikáció vezető szerzője szerint ez az eredmény remélhetőleg kellő motivációt szolgáltat a lakosság számára, hogy az alábbi egyszerű változtatásokkal óriási előrelépést tegyenek az időskori szellemi egészségük megőrzése érdekében.

Fotó: 123rf.com

A kutatók két, öregedéssel kapcsolatos hosszútávú vizsgálat adataiban elemezték az összefüggést az egészséges élet és a demencia előfordulása között.

Egészségesnek magatartás alatt a következő öt tényezőt értették:

  • dohányzásmentesség;
  • heti több, mint 150 perc közepes vagy magas intenzitású testmozgás; alacsony-közepes mértékű alkoholfogyasztás (nőknél napi maximum 15g, férfiaknál maximum 30 g alkohol naponta);
  • jó minőségű, a mediterrán-DASH étrend szerinti táplálkozás;
  • valamint szellemi aktivitás. A résztvevők minden egyes egészségmagatartás után 1 pontot kaptak, így pontszámaik 0 és 5 között mozogtak.

Fotó: 123rf.com

Az eredmények szerint minél több jellemzett valakit a fenti listából, annál alacsonyabb volt nála a demencia kialakulásának kockázata. A 0 vagy 1 pontszámmal rendelkező résztvevőkhöz képest 37 százalékkal volt alacsonyabb a szellemi hanyatlás azoknál, akik 2 vagy 3 egészségmagatartást mutattak, míg 60 százalékkal azoknál, akik 4 vagy 5 pontot értek el.

A cikk konklúziója szerint egyértelmű, hogy az idősek Alzheimer- és demenciamegelőzése során nagy hangsúlyt kell fektetni a füstmentes, fizikailag és szellemileg aktív, alkoholszegény és kiegyensúlyozott étrendet alkalmazó életmód támogatásának és népszerűsítésére. A jó hír az, hogy ezek mind olyan életmódbeli döntéseket jelentenek, amik könnyen és szinte azonnal meghozhatók, ezért rendkívül sokat tehetünk szellemi egészségünkért, bármikor is vágunk bele a változtatásokba.


 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.