Csirkecsont, fülzsír és tapasz, avagy hogyan védekeztünk a nem kívánt terhesség ellen?

Az emberiséget már 4000 éve foglalkoztatják a fogamzásgátlási lehetőségek. Vannak köztük egészen elképesztőek is. Íme egy kis fogamzásgátlás történelem.

A mai modern módszerek kialakulásához azonban számtalan érdekes megoldásra, kísérletezésre volt szükség. Sőt, egyenesen meghökkentő metódusokra is akadt bőven példa a történelem során a krokodilok ürülékétől kezdve a villa alakú csirkecsontig, de az amulettként használt macskahere és öszvér fülzsír hatékonyságában is bíztak elődeink.

Illusztráció: 123rf.com

Őseink egészen az Ókortól a Középkorig maximálisan kihasználták a természet adta lehetőségeket, hiszen javarészt csak állati és növényi eredetű anyagokból alakítottak ki eszközöket és módszereket fogamzásgátlás céljából. Egyiptomban a hölgyek előszeretettel alkalmazták félbevágott citrom, gránátalma, esetleg mákgubó héját, amelyek leginkább a mai pesszáriumok őseként foghatók fel.

De egyéb olyan, hüvelybe helyezett megoldások is léteztek, mint például a krokodilürülékből készített labdacs, vagy az egyfajta tamponként használt mézzel és akácfőzettel átitatott puha anyag. A híres római nőgyógyász, Soranus már 40 különböző kombinációjú elixírt készített gyümölcsökből. A ókori orvos úgy vélte, az erősen savas hatású anyaggal átitatott gyapjú a méhszájhoz helyezve spermaölő hatással bír.

Illusztráció: 123rf.com

Ha azonban a félbevágott gyümölcsök, vagy a belőlük készült főzetek, netán az elefántürülékből készített pesszárium nem bizonyult elég hatásosnak, a VI. században az istenek segítségét is előszeretettel vették igénybe. Hiszen ha a gyermek isten akarata, akkor a gyermekáldás akár amulettekkel is befolyásolható. Elsősorban macskaherét és az öszvér fülzsírját alkalmazták e célból. A hormonális megoldásokra, valamint a vászonzsákokat és állati beleket felváltó gumióvszerekre a XIX. századig kellett várni. Az első tablettát az 1960-es években fejlesztették ki, a T-alakú spirálok az 1970-es években jelentek meg. A XXI. században pedig újabb mérföldkövek jelentek meg a fogamzásgátlásban: tapasszal, hüvelygyűrűvel és a mai, korszerű alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettákkal bővült a módszerek palettája.

Az alábbi infografika a történelem során világszerte használt furcsa metodikák rejtelmeibe kínál izgalmas betekintést: hogyan jutott el a tudomány a krokodiloktól a tapaszig.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.