Azok a bizonyos nehéz napok

Egy mai nő, élete során mintegy négyszáz alkalommal éli meg a havi vérzést. Ez jóval több, mint amennyit őseink tapasztalhattak, hiszen ma hosszabb ideig élünk, később következik be a menopauza, kevesebb alkalommal szülünk, és a szoptatást is hamarabb abbahagyjuk.

Mi zajlik a nehéz napokon a szervezetünkben, és a lelkünkben?

A menstruációs ciklus több szakaszból áll. Az első (follikuláris) szakasz a vérzés első napján kezdődik, és a lutenizáló vagy LH-hormon, más néven ösztrogén szintjének megemelkedéséig tart. Ekkor indulnak fejlődésnek a tüszők.

Ez az időszak általában 13-15 napig tart. A második szakasz a tüszőrepedés (ovuláció) fázisa, amely mintegy 36 óra alatt lezajlik. Ekkor a lutenizáló hormon a domináns tüszőt a petefészek felszínéről való kiemelkedésre, majd megrepedésre serkenti, amely kibocsátja a petesejtet.

A petesejt a petevezetéken át a méh felé vándorol, ekkor termékenyíthető meg. A harmadik szakasz a sárgatestfázis. Ekkor a megrepedt tüsző – miután kibocsátotta a petesejtet – bezárul, és úgynevezett sárgatestet képez, amely egyre több sárgatesthormont (progeszteront) termel.

Ennek hatására a méhnyálkahártya elkezd megvastagodni, hogy folyadékkal és tápanyagokkal feltöltődve felkészüljön a megtermékenyült petesejt fogadására. Ha azonban a megtermékenyülés nem történik meg, a sárgatest 14 nap után elsorvad, a méhnyálkahártya lelökődik, és átlagosan 3-7 napig tartó vérzés kíséretében távozik. A vérzés kezdetekor új ciklus kezdődik.

menstruaciso fajdalom2

Könnyű vagy nehéz?

A menstruációt számos különféle tünet kísérheti, amelyek egy része könnyen összetéveszthető egyéb egészségügyi problémákkal. Figyeljük meg, mikor jelentkeznek és múlnak el ezek a tünetek! Ha a menstruációtól függetlenül is tapasztaljuk ezeket, forduljunk orvoshoz!

Sok nő számára ismerős az úgynevezett PMS, azaz premenstruális szindróma, a menstruáció előtti napokban jelentkező haspuffadás, mellfeszülés, lábduzzadás, rosszullét, hányinger, alhasi görcsök, hangulatingadozás, depresszió és az édesség utáni vágy. Persze erre az érzékenyebb állapotra nem kell feltétlenül betegségként tekintenünk! Érdemes a háttérben húzódó lelki okokat is megvizsgálnunk!

Ha kimarad a menzesz

Az első néhány évben a ciklus sokaknál nem teljesen szabályos, hiszen a rendszeres ciklus a serdülőkor végére áll be. A periódusok hossza lehet 24, de akár 35 nap is, és még ez is normálisnak tekinthető. A menstruáció hiánya (amenorrhea) is előfordulhat.

menstruacio

Elsődleges amenorrheának nevezzük, ha a menstruáció nem jelentkezik 14, de legkésőbb 18 éves korig. Érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy ki lehessen zárni a lehetséges hormonális vagy endokrin okokat, esetleg a táplálkozási zavart!

Már menstruáló nőknek is kimaradhat a vérzése, ez a másodlagos amenorrhea. Ha nem terhesség áll a háttérben, akkor a kimaradás lehet többek között hormonális vagy endokrin zavar, petefészekciszta, a táplálkozási szokások megváltozása, túlzott fizikai megterhelés, lelki megrázkódtatás következménye is.

menstruaciso fajdalom1

Kriston Andrea szerint:

A menstruáció zavarai mindig beszédes tünetek. Ha például görcsökkel jár a vérzés, akkor elképzelhető, hogy magához a nőiséghez is görcsösen viszonyulunk, ami később más női élethelyzetekben – a teherbeesésnél, a szülésnél, a menopauzánál – is elő fog jönni.

Ha rendszertelen a menstruációnk, valószínűleg még nem készültünk fel az anyaságra: a szervezet azzal védekezik, hogy kiszámíthatatlanná teszi a vérzés – és így a termékeny időszak – időpontját. Ha kimarad a vérzés, azaz nincs peteérés, hasonló lehet a helyzet: a bennünk élő anya még nem fejlődött ki teljesen. Ha pedig nagyon sokáig tart a menstruáció, lehetséges, hogy ezzel a szexualitást akarjuk kizárni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.