Az időben felfedezett mellrák jó eséllyel gyógyítható

Őszi hétvégeken a világ számos településén, így Magyarországon is rendeznek rózsaszín sétákat, amely  nemzetközileg is a rákellenes kampányokról szól, elsősorban a mellrák  megelőzésének a fontosságára hívja fel a figyelmet.

Magyarországon évente 7-8000 nő betegszik meg mellrákban és kb. 2000 azoknak a száma, akiket elveszítünk, mert későn fordulnak  orvoshoz. Van értelme a szűrésnek és az önvizsgálatnak, mert az időben felfedezett mellrák nagyon jó eséllyel gyógyítható hangsúlyozzák a szakemberek.

mellrak1

A nők maguk is sokat tehetnek a megelőzésért. Mindenekelőtt vegyenek részt a szűrővizsgálaton és havonta végezzenek emlő önvizsgálatot. Magyarországon még mindig kevesen mennek el szűrésre, a behívottak kb. 35 %-a. Mivel a szervezett szűrés csak a legveszélyeztetettebb, 45-65 év közötti nőket érinti, az önvizsgálat jelentősége a fiatalabb korosztályban nagy, ahol szintén előfordulhat megbetegedés.

A mellrák kockázatának csökkentése az egészségtudatosság növelésében is rejlik: az egészségmegőrzés, az egészségfejlesztés, a gyermekvállalás, a szoptatás idejének növelése mind ezt segíti elő.  Fontos a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, az aktív testmozgás, az elegendő pihenés, és a belső harmónia megteremtése.

Ne féljünk, mert az ma már nem igaz, hogy a rák egyenlő a halálos ítélettel, de tennünk kell ellene! Ha egészségesen étkezünk, ha lehetőségeinknek, korunknak megfelelően mozgunk, csökkentjük a betegségek kockázatát. Ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, megelőzhetjük a súlyos betegséget.

mellrak

A nők is felelősek magukért, a  családtagjaikért, a barátaikért is. Figyeljünk rájuk is, miképpen a férfiak számára is van üzenet: náluk egyre  gyakoribb a prosztatarák, sőt a mellrák is. A legtöbb rákos megbetegedés szűrésére van ma már lehetőség.

Beszéljük rá szeretteinket, vagy ha kell, kísérjük el őket a szűrésre, segítsünk, hogy minél kevesebben betegedjenek meg!  A korai felismerés gyógyulást jelenthet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index