Az anyajegy kimetszése a legbiztonságosabb

Az anyajegyek bőrrák gyanú és esztétikai okok miatt eltávolíthatóak.

 
 

Az anyajegyek eltávolítása sokszor nem csak esztétikai kérdés, de rosszindulatúság gyanúja miatt egyenesen életmentő lehet. 

Dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze az orvosi szempontból legbiztonságosabb módszerről, a sebészi kimetszésről ismertette a tudnivalókat.

Mikor szükséges eltávolítani egy anyajegyet?

Az anyajegyek bőrrák gyanú és esztétikai ok miatt is eltávolíthatók.

Foto:123rf.com

Ha valaki anyajegyszűrés miatt bőrgyógyászhoz fordul, születhet olyan szakvélemény, amely valamely anyajegy eltávolítását javasolja. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a bőrképlet szerkezete felveti a rosszindulatúság gyanúját, de az is előfordulhat, hogy olyan bőrfelületen helyezkedik el, ahol rendszeresen irritációnak van kitéve. Tipikusan ilyen lehet az arcon a borotválkozásnál érintett felület, vagy a nyakon a ruhák által dörzsölt bőrterület, esetleg az öv által irritált testrész. Természetesen az is előfordulhat, hogy a páciens maga kéri az anyajegy eltávolítását, akár esztétikai szempontok miatt. Ha nincs kizáró ok, tulajdonképpen bármilyen okból el lehet távolítani az anyajegyeket.
– Aki anyajegy eltávolítást szeretne, érdemes most rászánnia magát, erre ugyanis a napfényszegény, őszi-téli hónapok a legalkalmasabbak. Friss hegeknél ugyanis az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem. Az a legoptimálisabb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében.  Az orvos tanácsait betartva ilyenkor a legnagyobb az esély arra, hogy a gyógyulási idő után a műtéti heg szinte észrevétlenül marad. Természetesen bőrrák gyanúja esetén nem szabad halogatni az anyajegy eltávolítást, azt a legsürgősebben el kell végezni – hangsúlyozza dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

Ilyen módszerekkel távolítható el az anyajegy

Sebészeti kimetszés

Az anyajegy sebészi eltávolítása a legbiztonságosabb.

Foto:123rf.com

Az anyajegyek eltávolításakor a legfontosabb szempont, hogy ha rosszindulatúság gyanúja miatt történik az eltávolítás, mindenképpen készüljön szövettani vizsgálat. Ebből lehet ugyanis megállapítani, hogy valóban volt-e a képletben rákos elváltozás, és ha igen, sikerült-e teljes egészében kimetszeni. Éppen ezért legbiztonságosabb a szakszerű sebészeti eltávolítás, amikor az anyajegyet teljes egészében, a szélein ép szövetekkel metszik ki, majd automatikusan szövettani vizsgálatra küldik. A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt bőrgyógyász-onkológus vizsgálja, és ő tehet javaslatot a műtéti tervre is.

Lézeres kimetszés

Természetesen egészben, ép széllel lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást, különösen, ha nem bőrdaganat gyanúja miatt történik az eltávolítás, hanem például esztétikai okból. Ekkor – ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás -, még korrekt szövettan is készülhet. Azonban ennek a módszernek nehézsége, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni.

Ezek a módszerek nem megfelelőek anyajegy eltávolításra

Fagyasztás

A fagyasztásnál egy extrém hideg anyagot, a folyékony nitrogént használnak bizonyos bőrképletek eltávolításához. Ez az anyag ugyanis megfagyasztja a bőr felső rétegét, majd hámlást és hólyagképződést indít be. A kezelt felület gyógyulása során pörk képződik, ami néhány nap múltán leesik és alatta új bőr alakul ki. Fagyasztással anyajegyet nem lehet eltávolítani, ez elsősorban seborrheás keratózis, a nemiszerveken jelentkező szemölcsök, a közönséges szemölcsök, a napsugárzás okozta foltok (solaris keratózis) és a fibrómák eltávolítására alkalmas. Mivel a fagyasztás (és a lézerrel történő vaporizálás esetén) nem lehet szövettant készíteni, így nem ezzel az eljárással nem lehet megtudni, volt-e a szövetben rosszindulatúságra utaló jel.

Elektrosebészeti égetés

Az ún. „leégetés” során egy rádiófrekvenciás eszköz, úgynevezett kauter segítségével tulajdonképpen elpárologtatható vagy levágható a bőrről a kinövés, leggyakrabban a fibróma. Ez a módszer tehát szintén nem alkalmas anyajegyek eltávolítására.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.