Amit érzel, normális!

A kutatók a PMS-t négy jellegzetes csoportba sorolták. A panaszok lehetnek egészen enyhék, de súlyosak is: ritkán, de előfordul, hogy orvosi segítségre van szükség leküzdésükhöz.

A kutatók a PMS-t négy jellegzetes csoportba sorolták.

Van olyan nő, aki a menstruációja előtt feszült és ideges. Mások ezekben a napokban rohamszerűen ürítik a hűtőt. A harmadik csoport depresszióhoz hasonló tüneteket produkál, a negyedik vizesedést észlel, ödémás arccal, végtagokkal küszködik.

A panaszok lehetnek egészen enyhék, de súlyosak is: ritkán, de előfordul, hogy orvosi segítségre (hormonkezelésre, antidepresszánsra, feszültségoldókra) van szükség leküzdésükhöz.

Honnan tudhatjuk, hogy nem betegek vagyunk, hanem szimplán a testünk jelez: menstruálni fogunk?

A PMS jellemzően a lutális fázis idején, azaz a vérzést megelőző 7-10 napban jelentkezik, testi és lelki tüneteket okoz, amelyek a menzesz kezdete után rögtön, vagy legfeljebb 2-3 napra rá megszűnnek.

felelem1

Mitől érzem magam ilyen cefetül?

A PMS népszerű kutatási téma, hiszen sok, eddig feltáratlan összefüggés létezhet még, de egy bizonyos: fő kiváltó oka a hormonok egyensúlyának megváltozása. A női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje az egész testre hatással van, a központi idegrendszer sem kivétel. A hormonszint ciklikus változása megváltoztathatja például az agy egyik kémiai anyagának, a szerotoninnak az anyagcseréjét is.

A szerotonin pedig általános szabályozó funkciót tölt be az emberi szervezetben: köztudott, hogy szerepe van a depresszió, a szorongásos zavarok az evés- és alvászavarok kialakulásában.

Így lehetséges, hogy a peteérés utáni hormonális állapot megváltoztatja kedélyünket, stressztűrő képességünket, étvágyunkat, valójában az egész személyiségünkre hat. De nem szükségszerű, hogy egészen kiforduljunk önmagunkból!

Bizonyosnak látszik, hogy a menstruáció előtti állapotunkat egyéb tényezők is befolyásolják, nemcsak a hormonális libikóka. Az életmódunk például alapvetően fontos abból a szempontból, hogyan éljük meg azokat a napokat. A magas cukortartalmú ételek, a finomított szénhidrátban gazadag étrend, a koffein, stressz, a húsokban és tejtermékekben található hormonok, a környezetszennyezés és a növényvédő szerekben található ösztrogén-szerű toxinok, az alacsony vitamin és ásványi anyag bevitel, a túl sok só fogyasztása mind felelősek lehetnek a tünetek kialakulásáért.

Az emésztési zavarok, a székrekedés szintén közrejátszhat a premenstruációs tünetek megjelenésében, mivel ilyenkor a bélrendszerben található baktériumok az ösztrogént visszajuttathatják a bélekből a vérkeringésbe. A stressz és a mozgásszegény életmód is növelik a PMS esélyét.

Ha tehát fitt akarsz lenni ciklusod minden fázisában, figyelj oda arra, mit eszel, és mennyit sportolsz, alszol és stresszelsz.

sport

Mit tegyek, hogy ilyenkor is jó legyen nőnek lenni?

Életmódváltással, tudatos táplálkozással, megfelelő mennyiségben a szervezetbe jutatott vitaminokkal és ásványi anyagokkal sokat tehetsz önmagadért, és a kellemetlen tünetek ellen.

A menstruáció előtti panaszok enyhítésében két vitaminnak és két ásványi anyagnak van bizonyítottan szerepe. Fogyassz elegendő magnéziumot és kalciumot valamint B6-vitamint, így a PMS tüneteit jelentősen csökkentheted. A vegyes táplálkozás általában fedezi a tápanyagszükségletet, de azzal jó, ha tisztában vagy, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet, és a modern mezőgazdasági, állattartási körülmények pedig egyébként sem igazán kedveznek ételeink tápértékének. Ezért az erre kifejlesztett étrend-kiegészítő készítmények szedése nagyon is indokolt lehet a PMS-ellen való küzdelemben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index