Ájulás? Nem csak a meleg okozhatja!

Biztosan sokan érezték már, hogy az ájulás kerülgeti őket, ha például túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen kézenfekvő okok állnak a jelenség mögött, amely azonban néhány esetben komoly betegség tünete is lehet.

Miért ájulhatunk el?

Ha hirtelen akadályozottá válik a fej felé tartó véráramlás, és az agyban egy több mint 8 másodpercig tartó vérellátási zavar jelentkezik, rövid ideig elveszíthetjük az eszméletünket, vagyis elájulhatunk. A kezdeti tünetek már 2-3 másodpercig tartó vérellátási zavar után jelentkezhetnek, ilyenkor gyengének, bizonytalannak érezhetjük magunkat, ásítozhatunk, szédülhetünk. Jellemző még a hideg, nyirkos verejtékezés, és az elsápadás is.

Míg a fiatalok ájulása mögött általában ártatlan jelenségek húzódnak meg, az idősebbek esetében gyakoribb egy olyan alapbetegség jelenléte, amely ezt a tünetet okozza. Ha tehát nem nyilvánvaló az ájulás oka, vagy gyakran ismétlődik a jelenség, feltétlenül ki kell vizsgáltatni magunkat – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, az Oxygen Medical neurológusa. – Egyes esetekben akár életmentő is lehet az okok mihamarabbi kiderítése és kezelése.

ájulás

Foto:pixabay.com

Az ájulásnak számtalan, egyszerű oka lehet. Leggyakrabban erős stresszhatás (például egy rossz hír), erős fájdalom, éhség, nagy meleg vagy hideg, hosszú állás váltja ki az ájulást, például iskolai ünnepségeken. A rendszeres étkezés és hosszú állás alatt a lábujjak mozgatása segíthet a megelőzésben.

További lehetséges okok:

1. A tápanyagellátás zavara

A túl alacsony vagy túl magas vércukorszint is okozhat ájulást. Mindkét esetben hosszabb ideig tartó eszméletlenség is jelentkezhet, amely orvosi ellátást igényel. A vércukorszint rendezését követően javulnak a tünetek (pl. cukros víz itatása, szőlőcukor elszopogatása).

2. Vérkeringés, vérnyomás problémák

  • A túl alacsony és túl magas vérnyomás eredményezhet ájulást.
  • Úgynevezett volumenhiányt okozhat a kiszáradás, a súlyos vérszegénység, a vérveszteség, így például az erős menstruáció is.
  • A szívműködés zavara is állhat a háttérben, főként szívritmuszavar, túl lassú szívműködés, elégtelen pumpafunkció. Ez utóbbi például a szívizomelhalás utáni túlerőltetés eredményeként jelenhet meg.
  • Rendkívül ritkán, de előfordulhat a nyaki főütőér túlérzékenysége, amely főleg idős emberekre jellemző. Ha ilyen esetben az ütőeret nyomás éri, akkor ez reflexes szívleállást eredményez, az pedig összeeséshez vezet.

3. Az agy elektromos működészavara

Ha az eszméletvesztés hátterében agyi elektromos működés zavar gyanúja áll fenn, EEG (elektroenkefalogram) vizsgálatra lesz szükség. Az ún. convulsiv rosszullétek lehetnek alkalmi jellegűek, amikor is a kiváltó ok (pl. alkoholfüggőség vagy ellenkezőleg, alkohol megvonás) vált ki rohamot. Ha a rosszullét ismétlődik, illetve, ha az EEG vizsgálat kóros eltérést mutat, beszélünk epilepszia betegségről. Ennek a betegségnek van olyan rohamtípusa, amely pillanatnyi eszméletvesztéssel jár csupán vagy inkább „elbambulásokkal”, figyelemzavaros periódusokkal. Ilyen esetben nem a klasszikusnak tartott epilepsziás rosszullétet látjuk végtaggörcsökkel, esetleg vizelettartási nehézséggel a roham alatt.

A rohamot követően hosszabb-rövidebb zavart periódus jelentkezhet, a beteg általában nem emlékszik a történtekre.

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása.

Ez 3 leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés

4. Az oxigénellátás zavarai

  • Előfordulhat, hogy egy heves köhögést vált ki eszméletvesztést.
  • Megtörténhet, hogy egyes gyógyszerek, főleg az értágítók és a vérnyomáscsökkentők járnak mellékhatásként ájulással. Ha ezt tapasztaljuk, jelezzük a kezelőorvosunknak.
  • Fejsérülésből, komoly ütésből eredő működészavar miatt is elveszíthetjük az eszméletünket.

Ha egyéb tüneteket is tapasztalunk az eszméletvesztésen kívül, az bizonyos egyéb szervi betegségeket valószínűsíthet.

Mit kell tenni ájulás esetén?

Ha az ájult személy vízszintes helyzetben van, fontos, hogy ne próbáljuk meg felültetni, a fejét felemelni, hiszen így csak nehezítenénk a vér felfelé áramlását. Mindössze fordítsuk oldalra a fejét. Ha ül, nyomjuk a fejét a térdei közé, így könnyebben áramolhat az agyba a vér. Ne itassunk, etessünk vele semmit, csak ha már teljesen magához tért. Érdemes meglazítani a ruháját, vizet spriccelni rá, amitől gyorsabban magához térhet. Amennyiben más tüneteket is tapasztalunk, vagy nem tud magához térni, hívjunk orvost! Ha az ájulás többször is megismétlődik, mindenképpen javasolt a kivizsgálás.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.