Aggódik a terhesség alatti súlygyarapodás miatt? Van segítség

Túl sok? Túl kevés? A várandósság előtt is túlsúllyal élőknek mi a megengedett egészséges súlygyarapodás? Milyen kockázatokat kell mérsékelni? 

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a kismamák életvitele a baba egészségét is befolyásolja.

A terhesség alatti életmódról több ismeret szükséges

Szerencsére egyre több kismama éli meg tudatosan a várandósságát, de mégis előfordul, hogy problémát jelent annak meghatározása, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt. A kismamák egy része túl sokat hízik a 9 hónap alatt, másrészük viszont olyannyira nem „engedi el” magát, hogy közvetlenül szülés után alacsonyabb a súlya, mint a terhesség előtt – mondja Herényi doktor.
A terhesség alatti túlzott hízás hatással lehet a babára is.Úgy tapasztalom, a nők jelentős többsége tudja, hogy az egészséges étkezés fontos, de azt már csak kevesebben tudják meghatározni, egyes élelmiszercsoportokból mennyit kellene fogyasztani, mit érdemes kerülni. Még mindig gyakoriak a kismamák közt a fizikai aktivitásra vonatkozó téveszmék is, hiszen sokan úgy tartják, hogy várandósan óvakodni kell a mozgástól, holott erős bizonyítékok támasztják alá ennek ellenkezőjét.   

A túl sok, a túl kevés sem jó

Ahhoz, hogy érthető legyen, miért is olyan fontos kérdés a terhesség alatti súlygyarapodás mértéke, tudni kell, hogy milyen komoly összefüggés van e között és a magzat, a baba egészsége közt. Azok a kismamák, akik jelentős túlsúlyt halmoznak fel a várandósság alatt, azt kockáztatják, hogy a baba is túl nagy súllyal születik, ami a komplikációk lehetőségét hordozza magában, többek közt megnő a szülőcsatornában való elakadás és a császármetszés szükségességének rizikója is. Ezen kívül az ilyen babák jóval nagyobb eséllyel lesznek később maguk is túlsúlyosak, és nő a kockázata náluk a cukorbetegségnek, valamint az elhízással összefüggő más betegségeknek is. Ezért is érdemelnek kiemelt figyelmet azok a kismamák, akik már a fogamzás előtt is túlsúllyal élnek.
Ugyanezt a fokozott figyelmet kellene megkapniuk azoknak a kismamáknak is, akik a skála másik pontján helyezkednek el, vagyis alig érik el az egészséges testsúlyt, és még a terhesség alatt sem képesek elfogadható súlygyarapodást produkálni. Ebben az esetben a babánál is megvan az esélye az alacsony születési súlynak, ami nem csak a betegségekre való fogékonyságot növeli, de a szoptatás sikerességét is befolyásolja. Azért is kell ezt a kérdést nagyon komolyan venni, mert a várandósság erősen meghatározza a mama és a baba későbbi hozzáállását az egészséges étkezéshez, életmódhoz és testsúlyhoz.

Mennyi az optimális?

Általános szabályokat érdemes figyelembe venni a terhességi súlygyarapodást illetően. (Az adatok az egy gyermekkel várandós nőkre vonatkoznak.)

  • Ha a terhesség előtt a BMI kevesebb volt, mint 18,5, az ajánlott hízás: 12 – 18 kg,
  • Ha a terhesség előtt a BMI 18,5-24,9 közé esik, az ajánlott hízás 11 ½ – 16 kg,
  • Ha a terhesség előtt a BMI 25-29,9 közé esik, az ajánlott hízás 7-11 ½ kg,
  • Ha a terhesség előtt a BMI nagyobb, mint 30, az ajánlott hízás 5-9 kg.

A terhesgondozás alatt fontos figyelni a súlykontrollra is.Az egészséges nők éppen a várandósság alatt vesznek részt rendszeresen egészségügyi vizsgálatokon, éppen ezért ez egy ideális időszak arra, hogy maguk és a családjuk számára is egészséges szokásokat alakítsanak ki – hangsúlyozza dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Azoknak a várandósoknak pedig, akik eleve túlsúllyal küzdenek a terhesség előtt, valamilyen alapbetegséggel élnek – e tekintetben főként a cukorbetegség és más anyagcsere betegségek hangsúlyosak – vagy éppen pont az alacsony súlyuk okozhat gondot, mindenképpen fontos a gondos nyomon követés, iránymutatás, akár más szakorvosok és dietetikus, mozgásterapeuta bevonásával. A kismamák ugyanis még a legjobb szándékkal is követhetnek el hibákat a téren. Fontos például tudni, hogy csökkent kalória bevitel és/vagy több mozgás esetén -– esetleges fogyási szándékkal –  meg kell lennie a megfelelő fehérje bevitelnek. A magzat ugyanis mindent el tud szívni az édesanyjától – zsírt, szénhidrátot, vitaminokat – azonban csak a szájon át bejuttatott fehérjét tudja magának felépíteni. Vagyis itt nincs anyai tartalék, ami hasznosítható lenne, nem képes az anya fehérjéjét bontani saját maga számára. A várandós nők tudatos életmódja tehát nem annyit jelent, hogy „nem szükséges kettő helyett enni”, hanem meg kell ismerni a személyre szabott étkezés és mozgás alapjait, hogy a mama és a baba is egészségesen, biztonságosan éljék meg a várandósságot és a szülést.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.