A szexuálisan bántalmazott nők agya a kor előrehaladtával veszélynek van kitéve

Egy új tanulmány szerint a szexuálisan bántalmazott nőknél nagyobb a kockázata az olyan típusú agykárosodás kialakulásának, mint a  demencia és a stroke.

Ez lehet gyermekkori szexuális visszaélés, vagy felnőttkori szexuális bántalmazás – mondta a tanulmány szerzője Rebecca Thurston, a Pittsburghi Egyetem Közegészségügyi Doktori Iskolájának professzora és a Women’s Biobehavioral Health Laboratory igazgatója. – statisztikák alapján a legtöbb nő szexuális bántalmazása a korai serdülőkorban és a korai felnőttkorban történik – tette hozzá – így ezek valószínűleg korai tapasztalatok, amelyeknek a nyomai később is megmaradnak.

A tanulmány a szexuális erőszak hosszú távú, a testre és az elmére gyakorolt hatásáról szóló egyre bővülő kutatási anyagot egészíti ki.

Fontos fenntartanunk a figyelmet a nők elleni szexuális erőszak kérdésén, és nem szabad hagynunk, hogy a társadalom radarképernyőjéről lekerüljön, mert ez továbbra is a nők egészségének egyik legfontosabb problémája – mondta Thurston.


Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a szexuális trauma összefügg a magasabb trigliceridszintekkel és vérnyomással, valamint a karotisz (fej-verőér) plakkok kialakulásának háromszor nagyobb kockázatával – ezek pedig szívbetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezői.


Emellett azoknál a nőknél, akik korábbi szexuális bántalmazásról számoltak be, háromszor nagyobb valószínűséggel fordult elő depresszió, és kétszer nagyobb valószínűséggel emelkedett a szorongás és az álmatlanság, mint azoknál a nőknél, akiknek nem volt szexuális traumájuk. A CDC statisztikái azt is mutatják, hogy az USA-ban minden harmadik nőből több mint egy (és minden negyedik férfi) legalább egyszer átél szexuális bántalmazást élete során. Tekintettel a széles körű hatásra, Thurston szerint az orvosoknak minden esetben meg kell kérdezniük pácienseiket a korábbi szexuális traumákról, majd gondosan figyelemmel kell kísérniük a nők szív- és érrendszeri kockázatát, ahogy öregszenek.
Hozzátette, hogy a szexuálisan traumatizált nőknek is fontos, hogy képesek legyenek beszélni erről és elmondani orvosuknak.

Foto:123rf.com
Az bántalmazást feldolgozó agy


Az új tanulmány 145 olyan középkorú nő agyának szkennelésén kereste a fehérállomány hiperintenzitása (WMH) nevű agyi károsodás jeleit, akiknek nem volt korábbi kardiovaszkuláris betegségük, stroke-juk vagy demenciájuk. A résztvevők 68%-a azonban átélt már traumát, és a nők 23%-ánál ez a trauma szexuális támadás volt. A fehérállományi hiperintenzitás, amely az MRI-felvételeken apró fehér foltokként jelenik meg, az agy hajszálereiben bekövetkezett károsodásokat jelzik, amelyek súlyos problémákat okoznak.

Foto:123rf.com

Az képalkotó eljárás segítségével azt találtuk, hogy a szexuális bántalmazáson átesett nőknél nagyobb fehérállomány-hiperintenzitást találtunk az agyban. Ezek a területek az MRI-felvételeken világosabb foltokban láthatók, és az agy hajszálereinek a károsodását mutatják, amely összefüggésbe hozható a stroke-kal, a demenciával, a kognitív hanyatlással és a halálozással – mondta Thurston.
A tanulmányban kontrollálták az egyéb betegségeket és állapotokat is, amelyek befolyásolhatják a fehérállományi hiperintenzitások kialakulását: ilyen az életkor, a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség. A tanulmány az érzelmi zavarokat is ellenőrizte, beleértve a depresszió, a szorongás és a poszttraumás stressz zavar (PTSD) tüneteit.

Ezek a legnagyobb különbségek a férfi és a női agy között

A testünknek tehát valószínűsíthetően van egy olyan emlékezete, amely nem feltétlenül nyilvánul meg teljes mértékben a pszichológiai tüneteken keresztül. A szexuális bántalmazás egyértelműen nyomot hagy a  az agyunkban és a testünkben.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.