A nők érzékenyebbek a hidegre

Mark Newton, az angliai Portsmouth-i Egyetem kutatója szerint a nők sokkal jobban érzik a hideget, mint a férfiak, mivel rosszabb a hőháztartásuk.

A nők testében a zsírréteg sokkal egyenletesebben oszlik el, mint a férfiakéban,

így a vér könnyebben áramlik vissza a belső szerveikbe, nyilatkozta Mark Newton a Daily Telegraphnak. Newton szerint a nők szervezetének sokkal hatékonyabb technikákat kell alkalmaznia, hogy fenntartsa a szükséges testhőmérsékletet, mivel a női testben összességében kevesebb a zsír és az izomtömeg, mint a férfiaknál.

Mindez azt jelenti, hogy kevesebb vér áramlik a nők kezébe és lábába, márpedig éppen a végtagjaink hőérzete határozza, meg hogy mennyire fázunk, mondta Newton.

shutterstock_19065718

Érdekes adat, hogy miközben a nők belső testhőmérséklete átlagosan 0,4 Celsius-fokkal magasabb, addig viszont a kézhőmérsékletük átlagosan 2,8 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

Az emberek sokkal érzékenyebbé válnak a hőmérsékletváltozásokra, ha fáradtak, és miközben a test hőmérséklete csökkenni kezd az éjszakai alvás közben, a nők gyorsabban érik el a hőmérsékleti minimumot. Dr. Jonathan Cohen, endokrinilógus szerint a testhőmérsékletünket a nemek közti különbségek mellett olyan tényezők határozzák meg, mint a testsúly, vagy a pajzsmirigyek működése.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.