A nőgyógyásznál…

A nőgyógyászati vizsgálatok nem tartoznak a kedvencekként feltüntetett programok közé, mégis muszáj néha megvizsgáltatni magunkat. Sose tartsunk orvosunktól, bátran kérdezzünk, hiszen feladatuk, hogy válaszoljanak!

Vizsgálat menete a nőgyógyásznál

A vizsgálat lehet egy picit kellemetlen, de orvosunk mindent elkövet azért, hogy gyorsan elvégezze a vizsgálatot a lehető legkevesebb kellemetlen érzést okozva. Mindig gondoljunk arra, hogy az időben elvégzett vizsgálat mennyi mindent előzhet meg!

Ha bármilyen panaszunk van mindig forduljunk orvoshoz, hiszen nem tudhatjuk miről van szó, és ha el is múlik, később gondjaink akadhatnak! Ha teljesen tünetmentesek vagyunk, akkor is javasolt az évente egyszeri ellenőrzés. Mindig úgy induljunk orvosunkhoz, hogy tudjuk, mikor kezdődött az utolsó menstruációnk, hány napig tartott és milyen rendszerességgel jelentkezik mert ezt biztosan meg fogja kérdezni.

nogyogyasz2

Hasznos lehet, ha esetleges kérdéseinket otthon felírjuk magunknak és még a találkozó előtt ellenőrizzük kis papírunkat, hogy semmit se felejtsünk el. Fontos lehet, hogy tudjunk családunkban lévő betegségekről, mert ez igen fontos információ orvosunknak.

Az információkat – bármilyen jellegűek is – mindig bizalmasan kell az orvosoknak kezelniük! Maga a vizsgálat pedig a következőképpen zajlik: egy kis fülkében levetkőzünk deréktól lefelé (fehérneműnket sose húzzuk le a cipőnkön keresztül), s érdemes szoknyában menni, mivel így nem olyan kellemetlen ha félmeztelenül kell a vizsgálószékig elsétálnunk.

nőgyógyász

Ezt követően felülünk a vizsgálószékre, és megkeressük a legkényelmesebb pozíciót. Az orvos először megtekinti a külső nemi szervet, majd egy kis szerkezettel a belső hüvelyt és méhszájat is. Ez nem fájdalmas, legfeljebb kellemetlen, hideg lehet.

Ezek után orvosunk egy kolposzkópot vesz maga elé (ez egy gurulós állványon szokott elhelyezkedni) ezzel nem ér hozzánk, ez csak egyfajta nagyító. Így tud kenetet venni (melyet egy kis üveg lapra ken), vagy elvégezni a rákszűrést.

A rákszűrést évente mindenképpen végeztessük el, mert az idejében felismert méhnyakrák, nagyon nagy arányban gyógyítható! Miután a műszert eltávolította, a kezével (ujjaival) az orvos végigtapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozásról. Ez maximum pár percet vehet igénybe.

Ha még nem volt szexuális kapcsolatunk akkor se tartsunk a vizsgálattól, hiszen az orvos ezen információ tudatában cselekszik majd. Éves szűrésen az emlőt is átvizsgálja az orvos, esetleg további vérvételre is küldhet vagy ultrahangra.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.