A menopauza hatással van a memóriára?

Egy nő életének egyharmadát – ha szerencsés – a reproduktív kor utáni években tölti. Ám kevés kutatást végeztek arról, hogy mi történik az agyban ebben az átmenetben, amit menopauzaként ismerünk, és az azt követő időszakban.

Dr. Emily Jacobs idegtudós és professzor azt vizsgálja, hogy a hormonok hogyan befolyásolják a nők agyának működését. “A menopauza nem betegség, és nem kell tőle félni” – mondja Jacobs. “Ez az élet normális része.” Jacobs kutatásai révén feltárta ennek az átmeneti időszaknak számos neurológiai aspektusát, hogy a nők jobban megértsék, mi történik az elméjükkel és a testükkel.

A jó hír az, hogy az általános kognitív változások általában finomak. Anekdotikusan sok nőnek semmi baja, és minden bizonnyal rendkívül magasan funkcionálnak.  Ennek ellenére a nők mintegy 80 százaléka beszámol bizonyos tünetekről, beleértve a hőhullámokat, az agyi ködöt, az alvászavarokat és a hangulatváltozásokat. 

menopauza, klimax, stressz

Fotó: 123rf.com

Mit jelent a “menopauzás köd”?

A menopauzás köd vagy agyi köd a kognitív változások gyűjteményére utal, amelyek gyakran átmeneti jellegűek. A perimenopauzában a hormonszintek ingadoznak, és végül a posztmenopauzára nagyon alacsony szintre csökkennek. A menopauza átmenetnek ez az időszaka, amikor a hormontermelés a szokásosnál változékonyabb, a gondolkodásban, a tanulásban és a memóriában bekövetkező változásokat idézhet elő. Ezek a változások a műtéti menopauza (a petefészkek eltávolítása) után is megfigyelhetőek.

Néha ezek a kognitív változások alvás- és hangulatzavarok következményei. Ha egy nő erős vazomotoros tüneteket tapasztal, például hőhullámokat, ezek hatással lehetnek az alvásának a minőségére. A rossz alvásminőség és a depressziós hangulat az agy és a szervezet szempontjából kedvezőtlen egészségügyi következményekkel jár, így az alvás kezelése segíthet a többi utóhatás kezelésében is. A menopauza utáni időszakban, amikor a hormonszintek ismét stabilizálódnak, ezek a tünetek enyhülhetnek.

Foto:123rf.com

A menopauza befolyásolhatja a memóriát?

Észrevehető változásokat lehetnek a beszédkészségben és a verbális memóriában – ilyen például egy szó vagy név elfelejtése.

A nőknek egész életükben erősebb a verbális memóriájuk, mint a férfiaknak, és ez már a pubertáskor körül elkezdődik. Ez az előny a menopauza utáni nőknél megszűnik. A premenopauzában és perimenopauzában lévő nők jobban teljesítenek, mint a korban hozzájuk hasonló férfiak, de mire a nők belépnek a posztmenopauzába, nagyjából ugyanolyan szinten teljesítenek, mint a korban hozzájuk hasonló férfiak. Az agy az egyik olyan terület, amely különösen érzékeny a hormonok csökkenésére. Ezek a csökkenések statisztikailag szignifikánsak lehetnek, de a hatásméretek kicsik, így sok nő esetében szerencsére ez nem befolyásolja az életminőséget.

A munkamemóriában és a rövid távú memóriában bekövetkező változások is finomak. (A munkamemória az a képesség, hogy rövid időn keresztül képesek vagyunk az információkat észben tartani. Olyan, mint a mentális vázlatfüzet). A munkamemória és a rövid távú memória változása a menopauza átmenete során erőteljes.

Ha a motorháztető alá nézünk, és megkérdezzük, mi történik az agyban, kiderül, hogy érdekes átalakulások vannak. A viselkedés szintjén a munkamemória teljesítménye nem változik drámaian, de az agy ebben az életszakaszban már kissé eltérő mechanizmusokat használ: az agyi régiók eltérő hálózatára támaszkodik az azonos magas szintű teljesítmény fenntartásához.

5 dolog, amit soha senki nem mond el a menopauzáról

Mit tehetünk a memóriánk mevédése érdekében a menopauza alatt?

Az étrend, a testmozgás, az alvás és a kognitív tevékenységek fenntartása mind fontosak az egész élet során, így a menopauzába való átmenet során is. Ha a középkorban tüneteket tapasztal (hőhullámok, hüvelyszárazság, csontvesztés, hangulati vagy kognitív változások), egyeztessen időpontot orvosával. Vannak olyan kezelések, beleértve a hormonterápiát is, amelyek enyhülést és jobb életminőséget biztosíthatnak.

Foto:123rf.com

Minden nő másképp éli meg a menopauza átmenetét. Egyes nők észre sem veszik, az átmenetet, például azok, akik fogamzásgátlót szednek, és a hormonszintjük már eleve alacsony. Más nők esetében észrevehetőek a változások.

Ami igazán erőt adhat, az egyszerűen az, ha beszélünk a tapasztalatokról a barátainkkal, partnereinkkel és családtagjainkkal. 

Lehet, hogy minden helyes dolgot megtesz, és mégis jelentkezhetnek ezek a tünetek, és ez rendben van. Ez nem jelenti azt, hogy valamit rosszul csinál, de ez egy lehetőség arra, hogy beszéljen az orvosával, és kipróbáljon pár olyan módszert, amelyek megkönnyíthetik az átmenetet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.