A mellbimbók viszketése – és a leggyakoribb okok – 2.rész

A gombás fertőzéstől a súlyos betegségekig

Ha a mellbimbók viszketnek, a legtöbbször egy-két szokás vagy egy állapot megváltoztatásával elmúlik a probléma. Ritka esetben azonban súlyos betegség jele is lehet ez a tünet. Nézzük, mire utalhat a mellbimbók viszketése. 

Bár nem túl sűrűn fordul elő, a mellbimbók viszketése igen kellemetlen és zavaró tünet. Furcsálljuk, s ha nem múlik, előbb-utóbb elkezdjük keresni a probléma okát. E panasznak sokféle kiváltója lehet, az egyszerű irritációtól a súlyos betegségig.

Cikkünk első felében az első hét esetről volt szó – lássuk a második hatot.

8.Gombás fertőzés: szoptatás esetén, illetve ha a mellbimbók és környékük nemcsak viszket, hanem fényes és pelyhes is, illetve éles fájdalom jelentkezik a szoptatás alatt, fontos orvoshoz fordulni. Ezek a tünetek gombás fertőzés jelei. A doktor gombaellenes krémet ír fel, melyet a mellbimbókra és a keblekre egyaránt használhatunk, ahogyan az enyhe gyógyszert is, mely szájon át szedhető.

9.Menopauza: a mellbimbók viszketése a változókor eredménye is lehet. Az életnek ezen szakasza a bőrt vékonyabbá, szárazabbá és irritáltabbá teheti, melyért a hormonok felelősek, illetve az ösztrogén szint csökkenése. A testünk kevesebb olajat termel, vagyis a bőr számára nehezebb megtartani a nedvességet. A viszketés a bőrön bárhol jelentkezhet, így a hüvelyben és a mellbimbókon is. Enyhe tisztító kozmetikumokkal, hidratálással és kevesebb forró fürdővel (a kézmeleg víz tökéletes) enyhíthetjük a tüneteket.

10.Sugárkezelés: amennyiben valakinek mellrákja volt vagy van, a kezelés során alkalmazott sugárzás komoly viszketést okozhat a mellbimbókon és a kebleken, még azután is, hogy a kezelésnek vége. A sugárzás pusztítja a bőrsejteket, s ezért szárazságot, égő érzést, viszketést tapasztalhat a beteg, ahogy a bőr hámlik. A terület masszírozása jégkockával segíthet, valamint ha lágy anyagú, laza holmit viselünk és sok folyadékot iszunk. A szájon át szedhető antihisztaminok szintén jöhetnek. Az orvos kortikoszteroidot is felírhat, amelyet a bőrbe lehet dörzsölni.

11.Paget betegség: a mellrák ritka formája a tejcsatornákban kezdődik, majd átterjed a mellbimbókra és a közeli területekre. Úgy nézhet ki, mint az ekcéma, a pikkelyes, repedezett, viszkető bőr miatt. Ám gyakran csak az egyik mellet érinti, vért vagy sárga váladékozást tapasztalhat az ember. Ha a kiütésszerű tünetek nem múlnak el ekcémára való kezeléssel, forduljunk orvoshoz, hogy végezzen biopsziát. A Paget-betegséget műtéttel gyógyítják, illetve sugárkezeléssel.

12.Jóindulatú daganat: olykor a nem rákos tumor a mellcsatornákban szintén a mellbimbók viszketését, illetve repedezését, megkeményedését eredményezi. Kisméretű csomót érezhetünk és tiszta vagy véres váladék folyhat a mellekből. A diagnózis érdekében nagyon fontos orvoshoz fordulni, aki röntgennel vagy mammográfiával, ultrahanggal, esetleg biopszia használatával deríti ki, mi a helyzet. A kezelés általában műtét.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.