A legnagyobb tévhitek az orvos-esztétikai kezelésekkel kapcsolatban

Az orvos-esztétikai beavatkozásokat, illetve azok eredményeit illetően számos tévhit létezik, köszönhetően elsősorban a médiában egyes celebekkel kapcsolatos, előszeretettel publikált híreknek köszönhetően.

Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője is tapasztalja, hogy sokan csodálkozva tekintenek rá, mikor megemlíti, hogy ő maga is számos orvos-esztétikai beavatkozáson esett át – a szakember a tapasztalatairól beszél, illetve reagál a legnagyobb tévhitekre.

„Sokan csodálkozva tekintenek rám, és hitetlenkedve fogadják, amikor megemlítem, hogy már számos orvos-esztétikai beavatkozáson estem át, beleértve a botox-kezelést, a hialuronsavas töltés, bőrfeszesítést felszívódó szálakkal, vagy akár a Drakula-terápiát. Hitetlenkedésük a bizonyítéka annak, hogy ezen tévhitekkel ellentétben a legtöbb esetben megmarad a természetes, a kornak megfelelő fiatalos megjelenés” – hangsúlyozza az orvos-esztétikai specialista.

Feladatának tekinti, hogy a páciensek elégedetten nézzenek a tükörbe, és magabiztosabban távozzanak az elvégzett kezelések után, örüljenek az olyan visszajelzéseknek, mint a “De jól nézel ki! Milyen kipihent vagy!”, amit a barátaiktól, ismerőseiktől kapnak.

„Persze sokan nehezen szánják rá magukat az ilyen kezelésekre, hiszen attól félnek, hogy a médiában az egyes túlplasztikázott hollywoodi sztárokkal kapcsolatos hírek alapján ők is eltorzult arccal kell, hogy megjelenjenek mások előtt. Sokan úgy gondolják, hogy az esztétikai beavatkozások hatására arcuk elveszti annak természetes megjelenését, merev és kifejezéstelen lesz. Ez azonban csak akkor igaz, ha valakit az orvosa túlkezel, vagy önmaga túlzásba viszi a kezelést. Ennek persze lehet oka az, hogy a kezelőorvos nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel, vagy az esztétikai érzék hiánya nélkül kezeli a pácienseit, de lehet az is, ha a páciens pszichés okok miatt képtelen elfogadni önmagát, és olyan általa idealizált tökéletes megjelenésre törekszik, ami valójában elérhetetlen” – mondja.

Fontos a természetes hatás megőrzése

Mint esztétikai orvosnak, számomra az a fontos, hogy a természetes hatás megőrzése mellett javítsuk a megjelenés hiányosságait, a fiatalos külsőt pedig a kornak megfelelően alakítsuk ki. Nem természetes, ha valaki egy általa idealizált sztárra akar hasonlítani, vagy hatvanévesen harmincnak szeretne kinézni. Azt is el kell fogadni, hogy nincs teljesen szimmetrikus arc, és nem létezik teljesen tökéletes külső”

 – teszi hozzá.
Sokan azt is gondolják, hogy ha már egyszer elkezdik ezeket a kezeléseket, akkor azt már életük végéig folytatni kell, vagy éppen a kezelés abbahagyása után rosszabb lesz az eredmény, mint mielőtt azt elkezdték. A valóság az, hogy a fenntartó kezelések abbahagyása esetén a legrosszabb esetben egy idő után az eredeti, kezelések előtti állapot fog visszaállni. Persze ebbe azt is bele kell számítani, hogy mivel sajnos az időt megállítani nem lehet, ezért az öregedés jelei továbbra is fokozatosan megjelennek.A szakember elmondta, hogy vannak olyan páciensek, akik kedvenc sztárjaik fotójával érkeznek, és szeretnék, hogy orruk vagy ajkaik olyan legyen, mint az övék. „Persze a kezelések hatására hasonlóan hegyes orrcsúcsot, vagy telt ajkakat lehet ugyan formázni, de pont ugyanolyat nem. De erre nincs is szükség, hiszen reális elvárások esetén, figyelembe véve saját adottságainkat, az eredményt elsősorban önmagunkhoz kell mérni. Ezért is fontos, hogy szakemberként a pácienseinket ne egy tárgyként kezeljük, hanem, mint embert, beleértve a lelki tényezőket is.”

A szépség és a tökéletesség relatív

„Mint korábban említettem, érvényes ez azokra is, akik a tökéletességre törekszenek. A szépség és a tökéletesség is relatív. Olyan szubjektív dolog, ami minden ember számára mást jelenthet, és számos pszichés tényező befolyásolja. Ezért nagyon fontos, hogy orvosként a konzultáció során felmérjem az igényeket, elvárásokat, és korrekt módon tájékoztassam a pácienseimet a kezelésekkel reálisan elérhető eredményekről. Orvos vagyok, és nem egy csodatevő varázsló, ezért irreális elvárások esetén időnként kénytelen vagyok udvariasan elutasítani az egyes túlzó kéréseket” – mondja.

Sokan azt is gondolják, hogy egy kezeléssel, vagy egy-két ml töltőanyaggal elérhető a kívánt eredmény, azonban a legtöbb esetben több, vagy többféle beavatkozásra is szükség van. Egyrészt a kezeléshez használt anyagok hatása nem végleges, másfelől pedig a beavatkozás hatására az öregedési folyamatok nem állnak le. „Ezen kívül pedig az öregedés egy komplex folyamat, ami minden szervünkben és szövetünkben végbe megy, így annak okait ismerve csak komplex kezeléssel lehet igazán szép hatást elérni. Ha pedig igazán hosszútávon szeretnénk az eredményt fenntartani, akkor azokat bizonyos időközönként ismételni kell. Adottságaink ugyan génjeinkben kódoltak, de a helyes életmód is fontos szerepet tölt be abban, hogy milyen sokáig sikerül az egyes beavatkozások hatását megőrizni.”

Nem a gazdagok kiváltsága

Az orvos-esztétikai beavatkozások ma már nem a gazdagok kiváltsága, évről évre egyre több átlagember, férfiak és nők egyaránt veszik igénybe ezeket az eljárásokat. „Olyan, mint a fogászat, ahol ma már egyre fontosabb, hogy milyen a fogazatunk megjelenése esztétikai szempontból a funkcionalitás helyreállítása mellett. Egyre több fogorvos nyújt esztétikai fogászati szolgáltatásokat beleértve a mosolytervezést. Ha pedig már a fogsorunk szép, akkor arcunk, vagy megjelenésünk miért ne legyen ugyancsak esztétikus?”

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.