A kétoldali fülcsengés öröklődhet

A kétoldali fülcsengés kialakulásában a gének is szerepet játszanak, különösen a férfiaknál. Ezt állapította meg a svéd Karolinska Intézet egy korábbi tanulmánya.

A fülcsengés, más néven tinnitus Európában a népesség 15 százalékát érinti. Az emberek 1-2 százalékánál pedig olyan kellemetlen méreteket ölt, mely komolyan rontja az életminőséget: növeli a stresszt, károsan befolyásolja a mindennapi tevékenységet, zavarja a munkavégzést és a nyugodt alvást. A fülcsengés előfordulása az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, és a kialakulása számos környezeti tényezővel állhat összefüggésben. Ám bizonyos formáinál, például a kétoldali fülcsengés létrejöttében a környezeti faktoroknál nagyobb szerepet játszanak a genetikai tényezők.

mindenamihallas.hu

A svéd kutatók kezdetben ugyanolyan eredményre jutottak a tinnitus örökölhetőségéről, mint korábbi tanulmányok, ám a részletesebb vizsgálatok után meglepetésükre felfedezték, hogy a kétoldali fülcsengésnél a géneknek meghatározó szerep jut, és ez elsősorban a férfiaknál jellemző.

A kutatás bizonyítja, hogy az egyoldali és a kétoldali fülcsengés két külön “csoportot” alkot, melyek közül csak az utóbbit befolyásolja az örökletes hajlam. Mindezt a fülcsengés alaposabb kezeléséhez is ismerni kell. A genetikai folyamatok pontos feltérképezéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

Forrás: Minden, ami hallás