A cukorbetegség korai menopauzát okozhat

A legtöbb nő életének egyik célkitűzése, hogy gyerekei lehessenek. A mai lehetőségek között a családalapítás időszaka azonban sokszor erősen kitolódik, így nem ritka, ha 35 éves kor felett kerül sor az örömteli eseményre.

Azonban a helyzetet sokszor bonyolíthatják egyéb tényezők is, mint amilyen a cukorbetegség is, így a gyerekvállalás áthidalhatatlan akadályokba is ütközhet. A témában dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyász van a segítségünkre.

Fotó: 123rf.com

Cukorbetegség és klimax

A cukorbetegség korunk egyik népbetegsége, melynek kialakulásában központi szerepet játszik a mozgásszegény életmód, valamint a nem megfelelő táplálkozás. A cukoranyagcsere zavarainak következtében a beteg súlya is megnőhet, de ennél komolyabb következményekkel is számolni kell.

Azok, akik a kórban szenvednek, pontosan tudják, hogy szigorú szabályok alapján összeállított diétát kell követniük, és a rendszeres mozgásról sem mondhatnak le. Nem is beszélve a gyógyszeres kezelésről, amely akár inzulin injekciók formájában is jelentkezhet. A betegek számára az odafigyelés létkérdés, hiszen a cukorbetegség elhanyagolása végtagvesztéssel, vagy akár kómával és halállal is járhat.

Milyen étrendet érdemes követni cukorbetegség alatt?

Ilyen étkezéssel lehet megelőzni a cukorbetegséget

Kevesebben tudják, hogy a cukorbetegség befolyással van a fogamzó képességre. Dr. Lőrincz Ildikó kifejtette, hogy nem csak abból a szempontból, hogy megnehezíti a teherbeesést, gyakoribb a vetélés, sőt gondozatlan esetekben sokkal több a fejlődési rendellenességek aránya is. Cukorbetegek körében kicsit gyakoribb a korai menopauza jelensége is. A menopauza jellemzően 50 éves kor után jelentkezik, a fogamzó képesség ekkor megszűnik, a menzesz fokozatosan elmarad, és a hormontermelés is megváltozik a testben. Korai menopauza estén a változások sajnos jóval korábban, akár már 40 éves kor előtt is bekövetkezhetnek, ezzel összezúzva a családról szőtt álmokat.

terhessegi teszt, meddoseg

Foto:123rf.com

Tünetek

A menopauza tünetei nem ismeretlenek, ugyanakkor a 40 év körüli nőkben sokszor nem merül fel ennek az állapotnak a lehetősége, így nem is gyanakszanak rá. A klimax tünetei:

  • Hőhullámok
  • Éjjeli verejtékezés
  • Alvászavarok
  • Ok nélküli hízás
  • Pszichikai feszültség
  • Depresszió
  • Vérnyomászavarok
  • Emésztési gondok
  • Gyakori fejfájás

Kezelés

A cukorbetegségben szenvedő nők, amennyiben későbbi gyerekvállalásra gondolnak, mindenképpen konzultáljanak szakorvossal a kérdésről. Azok esetében, akiknél már tünetek is jelentkeznek, szintén nem kell feladni a reményt. A szakorvos alapos kivizsgálás után, készítményekkel, életmódtanácsokkal javíthat az állapoton. A menopauzát megállítani nem lehet, ám a fogamzó képesség teljes leállása éveket is igénybe vehet, és a terhesség még ekkor is elképzelhető. Ehhez a legtöbb esetben mesterséges megtermékenyítés segítheti hozzá a betegeket.

Forrás: Napidoktor.hu