8 dolog, amiért hálás vagyok a menopauzának

Mielőtt 50 éves lettem volna, megkérdeztem az egyik legközelebbi idősebb barátnőmet, hogyan élte túl a menopauzát. Elmondta, hogy neki ez egy erőteljes beavatás volt az “időskorba”, és elismerte, hogy nem volt könnyű. Frusztráltnak érezte magát a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, a hőhullámok és az állandó éjszakai ébredés miatt.

Megdöbbentő volt hallgatni a történetét. Emlékeztetett arra, amikor terhes voltam. Mindenkinek más volt a története a szülés fájdalmáról és intenzitásáról. Ott voltam én, egy babával teli pocakkal, kissé megkövülten és csodálkozva: Hogy képesek a nők ezen keresztülmenni és a másik oldalon kijönni?

Ahogy közeledett a menopauza, azt gondoltam magamban: “Kemény lesz, és utálni fogom. Remélem, túlélem!”

Miért volt bennem ekkora félelem? Hadd magyarázzam el.

Elmaradt a menstruációm, és elkezdődtek a hőhullámok. Az elektromos voodoo vibrálás érzése a lábujjaimtól a fejem koronájáig terjedt. Az egész testem olyan forró volt, hogy alsóneműre kellett vetkőznöm, miközben minden pórusomból vödrökben ömlött az izzadság.

De annak ellenére, hogy kínos volt, hogy minden rossz helyen melegem van, a menopauza arra is rávilágított, hogy mennyire rugalmasak vagyunk nőként. Nem csak arról van szó, hogy átmegyünk a pubertáson, a terhességen és a menopauzán, vagy arról, hogy a gyerekeket a felnőttkorba terelgetjük, és gondoskodunk a családunkról és a barátainkról. Mélyen törődünk, keményen dolgozunk, és még mindig vállaljuk, amit csak tudunk. Ha jobban belegondolunk, a nők hibátlan gyémántok. Lehet, hogy azt hisszük, nem vagyunk tökéletesek, de valójában erősek és ragyogóak vagyunk.

Fotó: 123rf.com

Okok, amiért hálás vagyok a menopauzáért

 

1. Nincs többé hangulatingadozás! Többé nem omlok össze a premenstruációs feszültségtől.

2. Ingyen vn a mákostészta haj. Miért fizetnék egy vagyont a hajam csíkozásáért, amikor a természet ingyen adja?

3. Pénzt spórolok a bőrkrémeken! Ahelyett, hogy különböző krémekre lenne szükségem a bőr textúra-változataihoz, csak száraz, száraz és még szárazabb van. Csak a 100 százalékos sheavaj teszi a dolgát.

4. Télen nyári ruhákat öltözhetek, és megalkothatom a saját haute couture ruháimat. Megtaláltam a módját, hogy a nyári ruháimat téli kiegészítőkkel hangoljam össze, így bárhol, bármikor levetkőzhetek, és még mindig megmarad a stílusom.

5. Nincs többé késő esti spenótfogyasztás, hogy fenntartsam a vasszintemet. Életem nagy részében vegetáriánus és néha vegán voltam. Annyi spenótot ettem kompenzálásképpen, hogy úgy éreztem magam, mint Popeye, a tengerész!

6. Megmentem a környezetet. Nincs több tampon és betét a szemétben.

7. Soha nem fázom! (Ezt imádom.)

8. Védekezés nélkül élhetek vad szexben, és nem kell aggódnom, hogy teherbe esek (mármint ha valaha is kedvem lesz hozzá).

+1. Örülök, a saját társaságomnak. Az elszigeteltség és magányosság érzései, vagy az a gondolat, hogy valami baj van azzal, aki vagyok, eltűntek.

A lényeg
Mindezen tünete mellett a menopauza teljesen megváltoztatta az egészségemhez és a jólétemhez való hozzáállásomat. Okosabban bánok az érzelmeimmel, kevésbé ostorozom magam, és magamat helyezem előtérbe, amikor úgy érzem, hogy túlterhelt vagyok.

És a legnagyobb tanulság? A menopauza megtanított arra, hogy a dolgokat pontosan úgy fogadjam el, ahogy vannak.

Olvasói levél

 

Forrás: Napidoktor.hu