5+1 étkezési tipp endometriózis ellen

Endometriózis miatt szenvedsz? Az étkezés a legjobb orvosság, pontosabban, annak megfelelő változtatása. Az étrend módosításával kezelhetőbbé válik a kellemetlen, gyötrő állapot.

Az endometriózis ellen nincs speciális diéta. Ugyanakkor, táplálkozási tanácsadók és dietetikusok segíthetnek a betegséggel küzdőknek, hogy megtalálják a számukra megfelelő étkezést, amely nagymértékben hozzájárulhat az állapot kezeléséhez.

Az endometriózis fájdalmas, krónikus állapot, melynek során az endometriumhoz hasonló szövetek növekedésnek indulnak a méhen kívül. Ahol az endometriumszerű szövet nő, a csapdába esett vérsejtek irritációt, tapadást és hegszövetet okoznak a menstruáció során. Mindez extrém fájdalommal és súlyos vérzéssel jár. Az egyéb tünetek közé tartozik a kismedencei fájdalom, a fájdalmas szex, kimerültség, hasmenés, puffadás, székrekedés és a hát alsó felének fájdalma – számol be a Thehealthsite.com.

Fotó: 123rf.com

Amennyiben az endometriózis tüneteit ignoráljuk, terméketlenséghez is vezethet. Az állapot kimerítő és elkeserítő lehet – az étkezés változtatása azonban sok esetben segíthet.

Szakértők szerint az alábbi ételek kimondottan jót tehetnek az endometriózisban szenvedőknek.

1. Zöldségek: kiváló rostforrásoknak számítanak a zöldségek, amelyek vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok hadát kínálják, melyek mindenki számára előnyösek.

Ha nagy mennyiségű zöld leveles zöldséget eszünk, az csökkentheti az endometriózis kialakulásának kockázatát. Az állapottal élő nők jellemzően sok vért veszítenek a menstruáció során, ez gyakran vezet vashiányos anémiához. A spenót fogyasztása C-vitaminban gazdag ételekkel – például burgonyával és brokkolival – segíthet a szervezetnek, hogy több vashoz jusson. Ez leküzdheti a fáradtságot is.

2. Gyümölcsök: a gyümölcsök az étkezés elengedhetetlen részei, amennyiben endometriózisban szenvedünk. A bennük levő antioxidánsok mérsékelik az oxigénmentes szabadgyökök mennyiségét a szervezetben, ami csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt. Az antioxidánsok – mint például az A-, C-, E-vitamin és a folsav – mérsékelhetik az endometriózis kialakulásának kockázatát.

Fotó: 123rf.com

Az olyan gyümölcsök, mint a málna, kiváló rostforrást jelentenek. Fogyasszuk őket, csökkenthetik az ösztrogénszintet. Az endometriózis közvetlenül függ a női hormonszinttől, a málna segíthet a betegség okozta fájdalom és gyulladás leküzdésében is. Szintén kitűnő antioxidáns-forrás az áfonya: E-vitamin és a C-vitamin tartalma bizonyítottan csökkenti a gyulladást és enyhíti a fájdalmat.

3. Omega-3 zsírsavak: bizonyos típusú zsírok nem megfelelőek az endometriózissal küzdőknek, de  az Omega-3 zsírok rendkívül egészséges, gyulladáscsökkentő zsírnak számít, amely erősen ajánlottak a betegség okozta gyulladások mérsékelésére.

Bőségesen találunk Omega-3 zsírsavakat a halakban és a tenger gyümölcseiben, például a lazacban, a makrélában, a tonhalban és a szardíniábanIlyen zsírsavakat tartalmazó állati és növényi forrás még a növényi olaj, például a lenmag, a szójababolaj és a repceolaj, valamint a dió.

Az Omega-3 zsírsavak ismerten elsősorban az endometrium sejtek beágyazódását akadályozzák, így a nagy mennyiségű ilyen zsírt fogyasztó nőknél kisebb az endometriózis esélye.

Fotó: 123rf.com

Mi az, amit kerülni kell endometriózis esetén?

Nemcsak az ajánlott élelmiszereket tartalmazó étkezés a fontos, ha endometriózissal küzdünk.

1. Csökkentsük a feldolgozott ételek fogyasztását!

A feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot és egészségtelen zsírokat, ezért azok fogyasztását minimálisra kell csökkenteni. A feldolgozott ételek tápanyag- és rosttartalma alacsony, gyakran gyulladást és fájdalmat okoznak. Lényeges ezért, hogy mérsékeljük az olyan élelmiszereket, mint a chipsek, édességek, gyorsételek. Ez szintén segíthet az endometriózis kezelésében.

2. Korlátozzuk az alkohol és a koffein fogyasztását!

Gyakran tanácsolják az orvosok endometriózisban szenvedő nőknek, hogy csökkentsék alkohol- és koffeinbevitelüket. Kiderült ugyanis, azok a nők, akik jelentősebb mennyiségű alkoholt és koffeint fogyasztanak, nagyobb eséllyel szenvednek endometriózisban.

kávé, koffein

Bár az állapot és a sok koffein, alkohol közötti kapcsolat továbbra is tisztázatlan, tény, hogy a magasabb szintű ösztrogénszinttel állhat összefüggésben, ami hatással lehet az endometriózisra és annak tüneteire.

3. Kerüljük a vörös húst!

Ha sok vörös húst eszik az ember, a vérben megnövekszik az ösztrogénszint. Mivel az endometriózis az ösztrogénszinttől függ, ez a húsfajta növelheti az állapot kockázatát. Így azoknak a nőknek, akik  endometriózissal küzdenek, érdemes lecserélniük a vörös húst másmilyen fehérjeforrásra, hogy enyhítsék a gyulladást és az endometriózissal járó fájdalmat.

Fontos tudni

Amennyiben az étrend megváltoztatását követően is elviselhetetlenül fájdalmas tüneteket tapasztalunk, ajánlott orvoshoz fordulni, szakember segítségét kérni. Mivel specifikus étrend az endometriózisban szenvedők számára nincs, a professzionális táplálkozási szakértők és dietetikusok segíthetnek megtalálni a legjobb étkezési módot állapotunk kezelésére.

Olvasd el ezt is!

Endometriózis: ezek a figyelmeztető jelek!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.