3 tipp a menstruációs görcsök kezelésére fájdalomcsillapítók nélkül

Ha ismeri a menstruációs görcsök miatti kínlódást – fájdalmas, lüktető, szorító kellemetlen érzés az alhasban vagy a hátban, végbél körül -, akkor talán ismeri azt a rendszeres játékot is, hogy bekap egy ibuprofent, és reméli, hogy hamarosan elmúlik.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók azt teszik, amire hivatottak. De ha már unja őket, vannak más, a fájdalomcsillapítással kapcsolatos eszközök is, amelyek jó eredményeket mutatnak.

Először is, segíthet, ha tudja, hogyan működnek a görcsök. Röviden az a helyzet, hogy a méh összehúzódása okozza őket. Az összehúzódások a menstruációs ciklus normális részét képezik – ezek segítenek a méhnek a nyálkahártya leválasztásában -, de ha túl erősek, akkor összenyomhatják a közeli ereket, és korlátozhatják a méhizmok oxigénellátását, ami görcsökhöz vezet.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

A görcsök enyhítésének egyik csúcstechnológiás megközelítése a testen keresztül áramot használ. Ha ez egy kicsit ijesztően hangzik: Ez ugyanaz a technológia, amelyet a gyógytornászok irodáiban használnak izomfájdalmak esetén, és egyáltalán nem kényelmetlen. A transzkután elektromos idegstimuláció vagy TENS úgy működik, hogy a bőrbe kisfeszültségű elektromos áramot juttat ragadós elektródapárnákon keresztül, amelyeket a test fájdalmas területére kell helyezni. Onnan a készülék kis, lokalizált elektromos jeleket küld az izmokba és az érzőidegekbe – ez a folyamat az izomösszehúzódást serkenti, és átmenetileg enyhíti az izomfájdalmat az alkalmazott területen.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a TENS hatékony a menstruációs panaszok esetén. A tudósok úgy vélik, hogy a TENS úgy hat a görcsökre, hogy kitágítja az ereket és növeli a helyi véráramlást, így küzdve a görcsöket eleve okozó korlátozott oxigén ellen. Ennek köze lehet a fájdalom kapukontroll-elméletéhez is, amely szerint erős, nem fájdalmas érzéseket – mint a TENS-kezelés zümmögő érzése – használhatunk arra, hogy hatékonyan blokkoljuk a fájdalmasabb érzések, például a görcsök érzékelését.

Gyógynövények
Ha megkérdez egy gyógynövényszakértőt, az egészen biztosan  édesköménymagból, kamillából, gyömbérből, borsmentából, valeriánagyökérből vagy málnalevélből készült teákat és tinktúrákat ajánl. Ezek közül talán a málnalevél a leginkább ajánlott. A hagyományosan méherősítőként ismert – és elsősorban a terhesség és a szülés kapcsán említett – málnalevél jótékony hatása a tanninok és a fragarin nevű alkaloid kombinációjából eredhet. A különböző gyógynövényszakértők különböző ajánlásokat tesznek. Találkozhat olyannal, aki azt javasolja, hogy egy-két csészényit igyon meg azon a napon, amikor a görcsök várhatóan elkezdődnek. Egy másik azt mondja, hogy jobb, ha naponta két-három csészével iszogat, két nappal a menstruáció várható kezdete előtt, és a menstruáció teljes időtartama alatt. Nagyon kevés tudományos vizsgálat igazolta a málnalevél hatását, illetve azt, hogy melyik protokoll a legjobb. Ne feledje, hogy nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő – az endometriózisban szenvedőkre például másképp hathat -, ezért érdemes beszélnie az orvosával, mielőtt mindenre rászánja magát.

Foto: pixabay.com

Melegítés

Kipróbált, bevált, és hihetetlenül egyszerű: A hő segít ellazítani a méhizmokat. Az, hogy hogyan akarja csinálni, teljes mértékben az ön preferenciáin és a rendelkezésedre álló eszközökön múlik. A melegítőpárnák és a melegvizes palackok nagyszerű, olcsó lehetőségek. Sok jót hallottunk a felragasztható fűtőtapaszokról, amelyek jól viselhetők a ruhák alatt, ha úton van. Szorult helyzetben egy kisebb törölközőt is beáztathat meleg vízbe, kicsavarhatja, és a hasára terítheti; a hő nem tart olyan sokáig, mint a fenti módszereknél, de annyiszor ismételheti, ahányszor csak szüksége van rá.

Foto:pixabay.com

És nem kell lemondani az egész testre kiterjedő melegségről sem, amit egy meleg fürdőben találhatunk. Csak adjon a fürdővízhez Epsom-sót és a kedvenc növényi gyógynövényeit. 

Menstruációs vér és egészség – Mit árul el a színe és az állaga? – 1. rész

Légzés

Vannak, akik úgy találják, hogy tíz-tizenöt perc mély légzés segít átvészelni a görcsöket. Ennek része, hogy a légzés lelassítása és elmélyítése serkenti a paraszimpatikus idegrendszert, ami megnyugtatja a szervezet fájdalomjelzéseit. Részben pedig egyszerűen a figyelemelterelés: Ha tudatosan a légzés fizikai érzetére irányítja a figyelmét, legalább részben elterelődik a figyelem a görcsről. Nincs szüksége applikációra, útmutatóra vagy bármi csicsás dologra – egyszerűen hagyja, hogy a hasa teljesen kitáguljon, miközben hosszan belélegzik, és lassan és egyenletesen engedje ki a levegőt, amíg teljesen kiürül a levegő a tüdejéből, és ismételje ezt addig, ameddig csak szükséges.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.