3 ok, ami korai menopauzához vezethet

Ha 45 éves kor előtt következik be a klimax, korai menopauzáról beszélünk. 

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint ez a folyamat természetesen is beindulhat, és bizonyos állapotok, kezelések is kiválthatják. Miért fontos a diagnózis?

Ilyen okai lehetnek a korai menopauzának

A legtöbb nőnél 45 és 55 éves kor közt következik be a klimax, amely egy összetett fizikai és lelki tünetegyüttes, a szervezet hormonális átállása a termékeny periódus befejeztére. Ha egy nőnél ez a korszak 45 éves kor előtt érkezik, korai menopauzáról van szó, amelynek többféle oka lehet.

A petefészkek munkájának leállása

Korai klimaxot okozhatnak fertőzések, autoimmun betegségek is.

Foto:123rf.com

A korai menopauza egyik oka lehet, hogy a petefészkek nem termelnek bizonyos hormonokat a megfelelő szinten, elsősorban ösztrogént. Ez hívják korai petefészek kimerülésnek vagy elégtelenségnek. Ennek a problémának sokszor nem pontosan ismert az oka, de van néhány gyakrabban előforduló ok:

  • genetikai betegség (ún. törékeny X-szindróma),
  • autoimmun betegségek,
  • bizonyos fertőzések, mint malária, tuberkulózis vagy mumpsz,
  • családi halmozódás (erre különösen akkor lehet gyanakodni, ha nagyon korán, a 20-as, 30-as években következik be a klimax),
  • bizonyos környezeti, életvitelbeli hatások szintén növelik az kockázatot, ezért kell nagyobb figyelmet fordítani a stresszkezelésre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres mozgásra.

Daganat esetén alkalmazott terápiák

A kemoterápia és a sugárkezelés okozhat korai menopauzát – átmenetileg és tartósan is.  Ebben az esetben további rizikófaktor az életkor (a pubertás előtti lányok jobban tolerálják az erős kezeléseket, mint az idősebbek), és a kezelt testrész (az agy és a medence területén alkalmazott sugárterápia növeli a kockázatot).

Petefészek eltávolítás

Ha el kell távolítani a petefészkeket (ami gyakran a méheltávolítással együtt jár), az magával hozza a korai klimaxot.

A korai menopauza tünetei

A korai menopauza kellemetlen tünetei kezelhetők, a fogamzás esélye növelhető.

Foto:123rf.com

A klimaxhoz hasonlatosan a korai menopauza vezető tünete is az, hogy a menstruáció rendszertelenné válik, vagy teljesen kimarad – és ezt nem indokolja más, például terhesség. Ezen kívül ugyancsak jelentkezhetnek hőhullámok, éjszakai izzadás, alvásproblémák, hüvelyi szárazság, libidó csökkenés, hangulat- és koncentrációs zavarok, hízás. Sajnos a korai menopauzával küzdő nőknél ugyanúgy megnő a csontritkulás és szív-érrendszeri betegségek kockázata, mint a normál időben klimaxot átélőknél, ugyanis mindezeket a csökkenő ösztrogénszint indokolja. 
A korai menopauza diagnózisát a tünetekre, az anamnézisre és hormonszintek ellenőrzésére alapozzuk – ismerteti dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – A kezelés célja sok esetben egy későbbi terhesség elérése, ami csupán az esetek 5-10 százalékában következik be spontán. Azoknak, akiknél fiatal korban válik szükségessé egy petefészkek vérellátását veszélyeztető hasi műtét, vagy szisztémás kemo- illetve sugárterápia, érdemes megfontolni a petesejt- vagy esetleg petefészek-szövet fagyasztást. Természetesen nem csak a terhesség lehet a cél, főként, ha már nem szeretne több gyermeket a korai klimaxban érintett hölgy. A kellemetlen tünetek kiküszöbölésére is elrendelhetők különböző hormonpótló készítmények. Az, hogy kinél milyen készítmények alkalmazhatók sikerrel, a vizsgálatok után dönthető el. A nőgyógyásznak kell meghatároznia a megfelelő hormontartalmat, tekintetbe véve, hogy ma már alacsony hormontartalmú készítmények is jó hatásfokkal csökkentik a klimax okozta panaszokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.