17 dolog, amit rosszul csinálhatunk tampon használatakor

A tampon használatába is bele kell jönni. Van, akinek egyszerűbben megy, másoknak idő kell hozzá és gyakorlat. Bizonyos bakikat azonban a mai napig képesek vagyunk elkövetni és észre se vesszük. Pedig veszélyt rejthet magában.

Természetesen, minden tamponhoz van használati utasítás, melyben arra is felhívják a figyelmet, mire kell fokozottan odafigyelnünk. Minden fontos tudnivalót azonban nem tartalmaznak – amelyekre mindenképp ügyelnünk kell, ha meg akarjuk óvni az egészségünket! Mit csinálunk rosszul sokan a tampon használatakor?

1.Csak a felhelyezés után mosunk kezet

Ne csak a tampon felrakása után mossunk kezet, hanem előtte is! Persze a vagina sem steril, de semmi szükség rá, hogy azokat a baktériumokat, melyeket esetleg az ajtókilincs megfogásával felszedtünk, bejuttassuk a hüvelybe, nem igaz?

2.Nem helyezzük a tampont elég mélyre

Ezt onnan tudhatjuk, hogy még érezzük a jelenlétét: a túl alacsonyra helyezett tampon nagyon kényelmetlen, mintha csak egy vattapamacs okozna dugulást a hüvely bejáratánál. Ha jól van felhelyezve, nem érzünk semmit.

3.Csak egyfajta tampont használunk

Miközben a tampon használata magában hordozza a toxikus sokk szindróma (TSS) veszélyét, mely egy potenciálisan halálos betegség, a nagy nedvszívó képességű tamponok növelik ennek valószínűségét, tehát csak akkor alkalmazzuk ezt a fajtát, ha szükség van a valóban heves vérzés felfogására. A vérzés erőssége változik napról-napra, tehát a „super” típusok a menstruáció elején tökéletesek, de a vége felé mindenképp váltsunk kisebb, kisebb nedvszívóképességű tamponra.

4.Csak egyszer cserélünk napközben tampont

Még enyhe vérzésnél is szükség van arra, hogy 4-8 óránként kicseréljük a tampont. A nedves tampon meleg, ideális környezetet teremt ugyanis a baktériumok számára – és minél hosszabb ideig van a helyén, annál nagyobb a TSS veszélye.

Foto:123rf.com

5.Folyás ellen is tampont alkalmazunk

A ciklus közepén normális a folyás, ehhez nincs szükség tamponra. Tisztasági betét is elég – ne bontsuk meg a hüvely természetes savtartalmát, mert az fertőzést eredményezhet. Ha a folyás nagyobb mértékű, konzultáljunk orvosunkkal az ügyben.

6.A vérzés végén is használunk tampont (a biztonság kedvéért)

Erre sincs szükség, különösen, hogy a száraz hüvelybe tampont illeszteni több mint kihívás és még kényelmetlen is lesz.

Létezik tampon, amely nemcsak menstruáció idején hasznos – de akkor mire jó, és miért érdemes használni?

Mire jó a probiotikus tampon?

7. Nem cserélünk tampont, miután rápisiltünk

Minden wc-re menés alkalmával nem kell tampont cserélni – de arra nem árt vigyázni, hogy a kilógó madzagra ne pisiljünk rá! Kiben kelt jó érzést egy vizes, vizelettel érintkezett tamponvéggel járkálni?

8. Nem cserélünk tampont székelés után

Amennyiben a tampon madzagja bármilyen baktériumot begyűjt a „hátsó fertályról” székletürítéskor, az könnyen megfertőzheti a húgycsövet. Székeléskor egyébként is előfordul, hogy a tampon meglazul a belek mozgása miatt, szóval sokkal érdemesebb kicserélni székletürítés után egy újra!

Foto:123rf.com

9.Elfelejtjük kivenni

Nos, ez valóban megtörténik néha. Hamar emlékeztethet azonban a kellemetlen szag, ami megcsapja az orrunkat. Ujjunkkal könnyen kitapinthatjuk, hogy valóban benn maradt a tampon. Ha a kivételével valami gond adódik, sürgősen keressük fel orvosunkat!

10.Két tampont viselünk egyszerre

Miközben technikailag nem túl valószínű a két tampont „elveszíteni” a hüvelyben, a kettő darab használata növeli annak valószínűségét, hogy a madzagot nem találjuk meg a végén, vagy mindkettőt elfelejtjük. Ha úgy gondoljuk, két tamponra van szükségünk a heves vérzés kivédésére, inkább egy nagy nedvszívóképességű típust válasszunk! Amennyiben ilyet nem találunk, mindenképp konzultáljunk nőgyógyászunkkal, mi lehet a problémánk.

11.Nem cserélünk tampont úszás után

Vegyük figyelembe, hogy amikor az uszoda, a tó, a kád vagy a tenger vizébe merülünk, a tamponunk madzagja ugyanezt teszi. Telemegy klórral, sós vízzel, a tó vizével, amely bőrirritációt okozhat, ha nem cseréljük ki a tampont hamar.

12.Olyan tampont is használunk, amelynek sérült a csomagolása

A csomagolás arra szolgál, hogy megvédje a tampont – a portól, a piszoktól, amivel a szállítása során kapcsolatba kerülhet. Ha megsérült, nem biztonságos felhelyezni a hüvelybe – mert a szennyeződést is továbbíthatjuk oda. Tehát ne kockáztassuk használatát, ha csak nem vagyunk megszorulva!

13.Lehúzzuk a wc-n a tampont

Sose tegyünk ilyet, mert hamar eldugítjuk a rendszert – legyen az a saját otthonunk vagy egy kávézó, bár vécéje.

Foto:123rf.com

14.Újra használjuk a nem telítődött tampont

Ilyet se tegyünk soha! A tampon a felhelyezését követően már megszívta magát vérrel és testnedvekkel, nem szabad újra használni. Ha más megoldásra vágyunk, próbáljuk ki a modern menstruációs csészét.

15.Kidobjuk a tampont, mert nagyon régi

Nem szükséges kidobni, mert nem jár le. Csak azért, mert anyukánk vette évekkel ezelőtt, mielőtt még a menopauza időszakába lépett volna, az a tampon még használható. Míg a csomagolása sértetlen, megfelelő.

16.A tampont a zuhanyzó és a wc között tároljuk

Biztonságosabban megőrizzük a csomagolást, ha nem nedves helyen tároljuk a tampont, hanem szárazon, a szekrényben, fiókban például.

17.Illatosított tampont használunk

Nem mindenki bírja allergiás reakció nélkül az illatosított termékeket, ez igaz a tamponra is. Legrosszabb esetben irritációt, viszketést tapasztalunk. Jobb, ha normál, nem illatos terméket alkalmazunk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.