10 dolog, amit ne tegyél a bőröddel

Bőrünk egészsége megjelenésünk fontos része, de emellett egészségi állapotunkról és vitalitásunkról is sokat elárul.

Az év minden időszakában fontos odafigyelnünk arra, hogy hogyan ápoljuk jól a bőrünket, milyen hatóanyagok, mindennapi szokások vannak rá jó hatással, azonban jóval kevesebb szó esik arról, hogy mi az, amit ne tegyünk, annak érdekében, hogy sokáig egészséges maradhasson – szakértő tippjeivel.

1. Ne mulasszuk el az arctisztítást

Ha a sminket nem mossuk le nap végén, a bőr nem tud lélegezni, a pórusok eltömődnek, amik mitesszert és pattanást eredményeznek az arcbőrön.

2. Ne nyomkodjuk a pattanásokat

Bár nehéz megállni, de nagyon rosszat tesz a nagy erejű nyomás. Ha mégis mindenképp ki kell nyomnunk egy pattanást, a kipirosodott bőrhöz érdemes körömvirág krémet használni.

Fotó: 123rf.com

3. Ne radírozzunk túl gyakran

Fontos a bőrünk peelingezése, hiszen az elhalt hámsejtek alatt friss bőrréteg található, amely sokkal egészségesebb és könnyebben szívja be a különböző krémeket.

4. Ne váltogassuk gyorsan a krémeket

Érdemes az új krémeket egy lassú folyamat során hozzászoktatni a bőrünkhöz, és ha ez megtörtént már lehet egyszerre több krémet alkalmazni. A krémeknek is időt kell adnunk míg kifejtik a megfelelő hatást, melyre képesek.

Fotó: 123rf.com

5. Ne nyúlkáljunk az arcunkhoz

Ha sokat érünk az arcunkhoz, a sok bacillus gyorsan eljuthat a bőrünkhöz, ezáltal pattanásokat eredményezve az arcbőrön.

6. Ne forró vízzel mossuk bőrünket

Alapvetően ne forró vízben fürödjünk vagy mossunk arcot. A túl meleg víz kiszáríthatja bőrünket, hiszen a meleg hatására megnyílnak a pórusok és fokozódik a bőr természetes vízleadása (TEWL).

Fotó: 123rf.com

7. Kerüljük a jég használatát

Rengeteg házi praktika szól arról, hogy használjunk jeges pakolást, ha hűsíteni akarjuk a bőrünket, de a valóságban ezek a trükkök nem egészen működnek. Ha hűsítő érzésre vágyunk, érdemes mentolos vagy aloe verás krémet alkalmaznunk.

8. Ne tegyünk citromot az arcunkra

A citromsav erős anyag, mely maró, sőt égető hatással rendelkezik, ha bőrrel érintkezik. Ha citrusos felfrissülésre vágyunk, használjunk inkább olyan krémeket, amelyek citromot tartalmaznak.

Fotó: 123rf.com

„A citromban levő citromsav ph kiegyenlítő és hámoldó hatású, azonban ezt megfelelő készítmény használatával alkalmazzuk, ne magát a gyümölcsöt tegyük arcunkra, mert az kárt okozhat bőrünkön, hiszen maró, égető és szárító hatással bír” – tette hozzá Szabó Noémi, kozmetikus.

9. Ne nassoljunk túl sokat

Nemcsak az alakunkon, de a bőrünkön is meg fog látszani, ha sokat nassolunk. Természetesen néha belefér egy kis édesség, de semmiképpen nem szabad túlzásba esni.

Ciklushoz igazított bőrápolás

10. Ne sportoljunk sminkben

Edzés alatt a pórusok kitágulnak, így a bőrükön lévő smink és egyéb baktériumok a legmélyebb rétegekbe is eljutnak és elraktározódnak. Érdemes tehát sportolás előtt mindig lemosni a sminket. 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.