Zsír, ez az új íz!

Édes, sós, savanyú, keserű és a nátrium glutamát voltak az eddig felfedezett alapízek, melyekhez nemrégiben a zsír is csatlakozott.

?Tudjuk, hogy az emberi nyelv öt alapízt képes érzékelni: az édest, a sóst, a savanyút, a keserűt és az umamit (a nátrium-glutamát ízét)? ? állítja Russell Keast, a Deakin Egyetem munkatársa. ?Kutatásunkból kiderült, hogy az emberek egy hatodik íz érzékelésére is képesek ? ez pedig a zsír.?

A kutatók 30 alanyon vizsgálták az ízérzékelést különféle zsírsavak egyébként íztelen oldatával, és arra az eredményre jutottak, hogy az összes önkéntes meg tudta határozni az ízt, bár egyeseknek magasabb koncentrációra volt szüksége a többieknél.

Ezután egy olyan szűrővizsgálatot dolgoztak ki, amellyel kimutathatták, milyen érzékenyek az emberek az ízre. Az 50 vizsgálat alany esetében a zsír ízérzékelésének képessége a testsúllyal állt összefüggésben ? ez az eredmény az elhízás visszaszorításában is komoly szerephez juthat.

?Kiderült, hogy azok az emberek, akik érzékenyek voltak a zsírra, tehát akik már az alacsony koncentrációt is érzékelték, valójában kevesebb zsírt fogyasztanak, mint azok, akik nem érzékenyek a zsírra? í nyilatkozta Keast. ?Arra is fény derült, hogy nekik alacsonyabb a testtömeg-indexük (BMI).?5344Keast elmondta, hogy az Adelaide Egyetemmel, az új-zélandi Massey Egyetemmel és az ausztrál CSIRO tudományos szervezettel közösen végzett tanulmány arra is rámutat, hogy a zsír íze egy bizonyos mechanizmust válthat ki a szervezetben.

?Mindnyájan szeretünk zsíros ételeket enni. Úgy véljük, hogy a mechanizmus célja az evés leállítása. A szervezetünk képes megmondani, hogy már eleget ettünk, és le kell állnunk. Ha azonban valaki érzéketlen erre, nem kapja meg ezt a visszajelzést.?

Mivel a zsírok könnyedén elérhetők, és fogyasztásuk elterjedt, lehetővé vált, hogy az emberek érzéketlenné váltak a zsír ízére, ezért egyesek fogékonyabbak lettek a kalóriadús élelmiszerek túlzott fogyasztására.

A British Journal of Nutrition szakfolyóiratban közzétett eredmények egyelőre nem osztályozzák a zsírt egyértelműen alapízként, de Keast szerint egyre több és erőteljesebb bizonyítékok mutatnak ebbe az irányba. Ahhoz, hogy valamit alapízként definiáljanak, be kell bizonyítani, hogy a szájban lévő ízlelősejteken receptor-mechanizmusok működnek.

?Egyelőre kijelenthetjük, hogy lehetséges zsír-receptor jelöltekre bukkantunk az ízlelősejteken? ? mondta a kutató.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.