Zavaró, vagy lelkesítő a zene sport közben?

Heves vita folyik a zenelejátszók sportolás közbeni használatának kérdése körül, mely a futók táborát is megosztja. Van-e hatása a zenének az atléták teljesítményére?

Costas Karageorghis brit sportpszichológust kérdeztük, aki az elmúlt két évtizedet annak kutatásával töltötte, hogy a zene milyen szerepet tölt be a sportban, s van-e teljesítménynövelő hatása. Eredményei azt mutatják, hogy a zene hatással lehet az erőkifejtésünk megítélésére: csökkentheti, vagy erősítheti annak érzékelését. A muzsika mintegy 15 százalékkal növeli a kitartást, és segít belerázódni egy adott mozgásritmusba.

Enyhítheti az unalmat, segít az atlétákat pszichikailag ?felturbózni?, ez hat a tömegre, a tömeg pedig visszahat a versenyzőkre – magyarázta Karageorghis, az Inside Sport Psychology társszerzője, és a londoni ?Run to the Beat? félmaraton szaktanácsadója, ahol élőben és lemezről is szoktak zenét játszani a verseny ideje alatt.125021Ám a kutatás azt is kimutatta, hogy csak a kis és közepes intenzitású mozgások során érvényesül a zenének azon hatása, hogy kevésbé érzékeljük, mekkora erőfeszítést végzünk közben. Amint magasabb intenzitást érünk el, testünk automatikusan a belső utasításokra fókuszál, mint a szívverés, vagy a tejsavtermelés, sokkal inkább, mint magára a zenére vagy a tájra – mondta Karageorghis, majd hozzátette: ?Egy jól megalapozott érv szerint a magas intenzitással futó élsportolók számára a zene még zavaró is lehet?.

Azonban ez is ellentmondásos, hiszen annak ellenére, hogy a zene nem könnyíti meg a kemény munkát, a jól megválogatott dalok javíthatják közérzetünket, a kemény futást kissé kellemesebbé tehetik, tette hozzá Karageorghis. ?A zene a legjobb megoldás azok számára, akik szeretnének fizikailag aktívabbá válni, de a testmozgást általában nehézkesnek és kevésbé vonzó dolognak tartják.? Az élsportolóknak csak nagyon megválogatott zenéket szabadna hallgatniuk, és akkor is csak a bemelegítéshez, ahogyan Michael Phelps is teszi.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.