Visszafordíthatatlan tüdőkárosodás a koronavírus-túlélők jó részénél?

A betegségen átesettek 30 százalékánál jellemző lehet

A koronavírus-túlélők komoly százalékánál visszafordíthatatlan tüdőkárosodás jöhet létre a fertőzés következtében – figyelmeztetnek a szakértők.

A koronavírus túlélhető, sőt, vannak, akik tünetmentesen vészelik át a betegséget. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy „ennyivel megúszták”. A vírus fertőzésnek tartós hatásai lehetnek a szervezetre nézve. Egy, kiszivárgott leírás szerint, amelyet az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatójának (NHS) útmutatása tartalmaz, a koronavírus betegség tüdőfibrózishoz, visszafordíthatatlan tüdőhegesedéshez vezethet.

Vagyis, ha sikeresen át is vészeli valaki a fertőzést, a hosszú távú szervkárosodás kockázata fennáll nála. Sőt, a korábbi páciens kognitív és pszichológiai károsodásokkal is szembesülhet, beleértve a krónikus fáradtság szindrómát – áll a leírásban, amelyet elsőként az angol The Telegraph közölt.

Fotó: 123rf.com

A korábbi koronavírusokról, így a SARS és a MERS rövidítésű megbetegedésekről már ismert: tartós tüdőkárosodást eredményeznek. A SARS-CoV-2, amely a Covid-19-et, tehát az új koronavírust okozza, szintén ehhez a családhoz tartozik. Az NHS útmutatása azt sugallja, hogy 3-ból 1 koronavírus-túlélőnél visszafordíthatatlan tüdőkárosodás alakulhat ki, amennyiben a betegség ugyanúgy halad, mint a SARS vagy a MERS. 

A leírás arra is felhívja a figyelmet, hogy 7-ből 1 koronavírusos betegnél, aki intenzív osztályra került a fertőzés miatt, tartós agykárosodás jelentkezhet. Úgy tűnik, 70 százalékuknál delírium alakul ki, amely megállapított kognitív károsodáshoz vezethet – írta meg a Daily Mail. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a koronavírussal kapcsolatosan a bizonyítékok „zavarosak”, mivel a tudósok csupán 6 hónappal ezelőtt fedezték fel a halálos kórokozót a kínai Wuhan városában.

Egyéb egészségügyi kockázatok is jellemzőek

Eközben számos tanulmány sugallja, hogy a SARS-CoV-2 vírus érintheti az agyat, stroke-ot és görcsöket okozva, s károsíthatja a májat, veséket, a szívet és az ereket. A JAMA Cardiology szaklap 2020 márciusában arról számolt be: a kínai Wuhanban kezelt 416 beteggel végzett tanulmány során kiderült: 5-ből 1 koronavírussal küzdött betegnél szívkárosodás alakult ki.

Gyógytornászok attól tartanak, hogy a Covid-19 betegek mobilitása veszélybe kerül, amennyiben hetekre kórházban maradnak. A Daily Mail-nek egy szakértő azt mondta, egyes pácienseknél poszttraumás stressz, szorongás vagy depresszió is jelentkezhet. Mostanra több tanulmány figyelmeztet arra, hogy a koronavírus túlélői körében magas a poszttraumás stressz rendellenesség (PTSD) kockázata. A tanulmány-eredményeket a 2020 áprilisában megjelent medRxiv közölte, megjegyezve, hogy az akut poszttraumás stressz tünetek (PTSS) a kínai emberek körében jelen voltak a koronavírus-járvány kitörését követően.

Fotó: 123rf.com

Egy másik tanulmány, mely a Psychological Medicine-ben jelent meg március 27-én, kiemelte: a koronavírus-túlélők jelentős hányada szenvedett poszttraumás stressz rendellenességtől, mielőtt felfüggesztették a karantént. Szakértők szerint az egykori koronavírusos betegeknél hónapokig légszomj jelentkezhet és hetekig érezhetnek fáradtságot a fertőzéssel való küzdelem után.

Az Egyesült Királyságban élő tudósok tanulmányokat kértek be a betegség tartós következményeinek feltárására, melyet sokan „Covid-19 utáni fogyatékosság” néven emlegetnek és a gyermekbénuláshoz hasonlítanak – írta meg a Daily Mail.- Az NHS már megnyitott egy rehabilitációs központot, amely koronavírusos betegeknek segít a felépülésben a fertőzés okozta hosszútávú károsodás miatt – tette hozzá a lap.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.