Vissza a munkába!

Az agyvérzést szenvedett betegek egyes maradandó sérüléseinek rehabilitációjára és az érintett betegek későbbi újrafoglalkoztatására vonatkozó közös, országosan egyedülálló programot indított.

Példaértékű együttműködést kötött a Szegedi Tudományegyetem és a megváltozott munkaképességű emberek egyik legnagyobb hazai foglalkoztatója, a Szegedi SZEFO Zrt. A megállapodás célja, hogy az agyvérzés következményeként korlátozott beszédképességgel élő emberek segítséget kapjanak beszéd- és kommunikációs képességük rehabilitációjához, és ezzel sokuk számára megnyílhasson az út a munka világába való visszatérésre. Az erről szóló nyilatkozatot 2011. szeptember 23-án írta alá Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, és Kiss Sándor Csaba elnök-vezérigazgató. Az ünnepélyes eseményen részt vett és beszédet mondott Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.

Az agyvérzést szenvedett emberek közül sokan lesznek afáziások, ami azt jelenti, hogy beszédképességük korlátozottá válik, és bár sokan közülük teljesen ép gondolkodású felnőttként tudnak tovább élni, általában jelentős életminőségbeli romlás jelentkezik náluk, mivel a környezetükkel nem, vagy csak korlátozott mértékben tudnak kommunikálni – hangzott el az aláírás kapcsán rendezett sajtótájékoztatón.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoportja és az Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinikájának munkatársai évek óta foglalkoznak az agyvérzés következményeként sérülő beszédkészség vizsgálatával. A most kötött megállapodás értelmében a Szegedi SZEFO Zrt. 1 millió forint támogatást nyújt a kutatók számára egy hiánypótló nyelvhasználati teszt kidolgozására, melynek segítségével az afáziás betegeken alkalmazott speciális logopédiai terápiás tevékenység hatékonyabbá válhat.

pktd4nta7

A cég által nyújtott további 1 millió forintos fejlesztési támogatásnak köszönhetően a kutatási program eredményei az egyetem Orvostudományi illetve Nyelvtudományi Doktori Iskoláinak speciális képzéseiben is megjelennek, így biztosítva a betegek rehabilitációjával foglalkozó szakemberek utánpótlását. Az együttműködés keretében a megváltozott munkaképességű betegek – az egyetem orvos- és bölcsészettudományi karának kutatói által irányított rehabilitációt követően – a társaság jóvoltából munkaterápián is részt vehetnek egy speciális foglalkoztató csoportban.

„A megváltozott munkaképességű emberek egyik legnagyobb hazai foglalkoztatójaként természetesnek vettük, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk az egyetemi programot. A nálunk dolgozók mintegy 70 százaléka, több mint 520 fő, betegség vagy születési rendellenesség okán korlátozott munkaképességű ember. Azoknak, az adott munkakört ellátni képes afáziás betegeknek, akik a komplex rehabilitációs program végeztével dolgozni szeretnének, cégünk szintén munkalehetőséget kínál” – hangsúlyozta Kiss Sándor Csaba, a Szegedi SZEFO Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte: „A program jeles példája az egyetemünkön folyó rendkívül széles körű kutatási-fejlesztési tevékenységnek, és a különböző tudományterületek sikeres együttműködésének. Bizonyítékul szolgál arra is, hogy a Szegedi Tudományegyetem a maga eszközeivel – kutatási eredményeire és oktatási tapasztalataira építve – hatékonyan tud segíteni egy olyan fontos társadalmi célkitűzést, mint a megváltozott képességűek visszavezetését a munka világába.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.