Vigyázz! – Emberre is veszélyes állatot fogtak ki a Balatonból

A hím aligátorteknősök akár 30 kiló feletti testtömeget is elérhetnek, és az emberre is veszélyesek. Az állat Magyarországon inváziósnak számít, természetes ellensége nincs.

Úszós nádi pontyozást tervezett július 10-ére, vasárnapra a Keszthelyi Librás Strandra Szeles Zsolt. Kukoricás etetést alakított ki, reggel akasztott is egy nagyobbacska pontyot, de amikor feljött a víz tetejére, csapott egyet a farkával és elment – számol be a Pecaverzum.

Napközben egy ismerőse próbált rá a helyre, de nem volt szerencséje, késő délután pedig visszatért Zsolt, de ponty helyett váratlan vendége akadt a horgon. 1,20-as vízben horgászott, kapást észlelt, bevágott, majd a szákban egy 5 kilogrammos aligátorteknős landolt. A horog a hasába akadt, ami azt valószínűsíti, hogy a damilnak ment neki, és úgy tüntette el az úszót.

„Az interneten kerestünk rá, és azonosítottuk be a teknőst. Egyből hívtuk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányság, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült” – részletezte, hogy bizony sokáig tanácstalanok voltak, hogy mit is kezdjenek az inváziós és az emberre is veszélyes állattal.

Már későre járt, és nem volt mit tenni, éjszakára helyet kellett keresni az aligátorteknősnek. A megoldás Zsolt szomszédjától érkezett, aki egy lemezkádat vitt át neki, amit egy raklappal fedtek le. A páncélos végül július 11-én, hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került.

Szász Benedek a Pecaverzumnak elmondta, az aligátorteknőst ideiglenesen a BfNPI fenékpusztai telephelyre vitték, ahonnan a kőröshegyi Teknősparkba szállítják majd.

A Wikipedia szerint az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

A kagylók okozták a legtöbb sérülést a balatoni strandszezonban

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.