Vérnyomás ingadozást okozhatnak a légköri változások

A hazánk fölött éjszaka átrobogó hidegfront kelet felé hagyta el térségünk, mögötte a délelőtti órákban még hideg levegő érkezik fölénk, emiatt akkor még a hidegfronti hatásra érzékenyeket viselheti meg az időjárás.

Légköri változások sok napsütéssel

Csökken szervezetünk energiaforgalma, anyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. A délutáni órákban fronthatással már nem kell számolni, de a légkör magasabb szintjein több fokos melegedés kezdődik, emiatt többeknél jelentkezhetnek a melegfronti hatáshoz hasonló tünetek. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk.

Szombaton főként a Dunántúlon és a középső országrészben reggel, délelőtt még lehetnek felhősebb vidékek, ezt leszámítva az ország nagy részén napos, csapadékmentes idő lesz a jellemző. Napközben az élénk keleti, északkeleti szelet már csak kevés helyen kísérhetik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 17 fok között alakul.

felhos_ido1

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Többnyire kevés felhő, sok napsütés várható, az időszak végén lesz időnként több a felhő, és ekkor elszórtan záporok is kialakulhatnak.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 1, 6 fokról 9, 14 fok közé emelkedik, vasárnap hajnalban helyenként talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 21 és 26 fok között alakul, vasárnap lesz még néhány fokkal hűvösebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. március 31. 14,6 °C +4,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 25,0 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,0 °C (1931)

Az elkövetkező napokban a pollenterhelés erősödésére lehet számítani. Várhatóan országszerte elindul a nyír pollenszórása, pollenkoncentrációja a déli-délnyugati országrészen már a magas-nagyon magas szintet is elérheti. A nyárfa, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a gyertyán pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A kőris és a fűz virágporának mennyisége általában alacsony-közepes, a mogyoróé, az égeré és a szilfáé várhatóan alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Forrás: met.hu