Védelmező szelén

A szelén cukorbetegségre való befolyása kérdéses volt, azonban legújabb kutatások eredményei szerint védelmet nyújthat a férfiak számára.

A szelén szerepe a cukorbetegség kialakulásában különböző lehet. Némely tanulmány szerint a szelén növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg mások pont az ellenkezőjét állítják.

Egy, a BioMed Központ szabadon hozzáférhető Nutrition and Metabolism folyóiratában közölt cikk szerint a férfiaknál a vér magas szelénkoncentrációja csökkenti a vércukorszint eltéréseinek kockázatát.

Tasnime Akbaraly, a Montpellier Egyetem kutatója egy tudóscsapattal dolgozott együtt, 9 éven át végigkövetve 1 162 egészséges francia férfi és nő életét, a vérplazmák szelén koncentrációját és a vércukorszint eltéréseinek előfordulását megfigyelve.5879?Az eredményeink azt mutatták, hogy az idősebb francia férfiaknál a vérben mérhető szelénkoncentráció kapcsolatban volt a vércukorszint eltéréseinek kisebb kockázatával a 9 év alatt? ? mondta Akbaraly.

A tanulmány ideje alatt 127 új megbetegedésről számoltak be, a betegek közül 70 férfi és 57 nő. Akbaraly elmondásai szerint ? az ok amiért a szelén védelmező hatását csak a férfiak esetében figyelhettük meg, nem teljesen világos, de talán annak tulajdonítható, hogy a nők alapjában véve egészségesebbek, alapból jobb antioxidáns állapottal rendelkeznek. Továbbá különbségek lehetnek a szelén feldolgozásában a férfiak és a nők között.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.