Újabb melegrekordok!

A 42 fokot is elérte a hőmérséklet szerdán a kelet-kínai Sanghaj városában, ahol még csak most kezdődik a “nagy meleg” időszaka.

A 24 milliós metropoliszban a nyár eddigi legmelegebb napja volt a szerdai, a rekordot a híres bevásárlóutcán, a Nanjing úton lévő óriáshőmérő is megörökítette az interneten terjengő képek tanúsága szerint.

A városban hagyományosan a július a legmelegebb hónap, s június eleje óta eddig 18 nap kúszott a hőmérő mutatója a 35 fokos határ fölé. Az úgynevezett "nagy meleg" (dashu) időszaka a meteorológiai iroda tájékoztatása szerint a héten köszöntött be, vagyis még várhatóan mintegy három hétig fennmarad a hőség. A meteorológiai iroda úgy jósolja: idén nyáron 27 olyan nap lesz Sanghajban, amikor a hőmérők legalább 35 fokot mutatnak. A Celsius fokok mellett a levegő magas páratartalma is ront a helyzeten, ez átlagosan 70 százalék felett marad, de nem ritka a 80, 90 százalék feletti érték sem.

idojaras6

Sanghaj magas hőmérsékleteivel felkerült a legmelegebb kínai városok listájára, melyet a kínai meteorológiai tv-csatorna tett közzé mikroblogján. A rangsor alapját a 35 fokot meghaladó napok számának alakulása jelenti. Eszerint a délkelet-kínai Fucsien tartománybeli Fucsou vezeti a listát, a második legmelegebb hely a közép-kínai Csungking, bronzérmes a kelet-kínai Hangcsou. A listán Sanghaj a 16. helyen áll.

A kínai főváros – bár az országos hőséglistára nem került fel – szintén szokatlan nagy meleggel kénytelen megküzdeni idén. Pekingben hagyományosan csak ritkán emelkedik 35 fok fölé a hőmérséklet, az elmúlt napokban ugyanakkor rendre 37-38 fokot mértek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.